Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Obrazy do instrukcji
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Klopsiki butter chicken przepis
Wypieki Beaty
Przepis na aromatyczne i lekkie drobiowe klopsiki butter chicken.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
30
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia indyjska
Porcje
6
Kalorie
300
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na drobiowe klopsiki:
500
g
mięsa z kurczaka
( lub indyka - mielonego )
0,5
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
czosnku
(granulowanego lub dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę)
1
łyżeczka
słodkiej papryki
0,5
łyżeczki
czarnego pieprzu
(mielonego )
1
jajko
(rozmiar L)
2
łyżki
bułki tartej
składniki na sos butter chicken:
0,5
sztuki
cebuli
(średniej - posiekanej )
2
ząbki
czosnku
1
łyżeczka
mielonego imbiru
1
łyżka
przyprawy garam masala
2
łyżeczki
przyprawy curry
0,5
łyżeczki
mielonej kurkumy
1
łyżeczka
pieprzu cayenne
( - opcjonalnie)
200
g
passaty pomidorowej
120
ml
wody
1
puszka
mleczka kokosowego
(- takiej ok 400 ml)
120
ml
jogurtu naturalnego
2
łyżki
masła
Instrukcja
Jak zrobić drobiowe kotleciki
Włóż do miski mięso, dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą - dokładnie wyrób mięso.
500 g mięsa z kurczaka,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka czosnku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Nabieraj nieduże porcje mięsa i tocz z nich kulki, układaj je na blaszce.
Piecz klopsiki około 20 minut w 220 stopniach (góra/dół).
W tym czasie przygotuj sos butter chicken.
Jak zrobić sos butter chicken do klopsików
Na dużej patelni podsmaż krótko posiekaną cebulę.
0,5 sztuki cebuli
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy - imbir, curry, garam masala, kurkumę i pieprz cayenne - krótko podsmaż.
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżka przyprawy garam masala,
2 łyżeczki przyprawy curry,
0,5 łyżeczki mielonej kurkumy,
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Dodaj passatę pomidorową i wodę - gotuj przez kilka minut.
200 g passaty pomidorowej,
120 ml wody
Mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i dodaj na patelnię - gotuj przez kilka minut - aż sos lekko zgęstnieje.
1 puszka mleczka kokosowego
Na koniec dodaj jogurt naturalny i masło - wymieszaj dokładnie.
120 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki masła
Klopsiki podawaj polane sosem, a do nich dodaj ugotowany ryż, lub chlebki naan.
Całość możesz posypać posiekaną kolendrą.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
300
kcal
Weglowodany:
8
g
Białko:
17
g
Tłuszcz:
20.5
g
Błonnik:
0.5
g
Słowo kluczowe
drobiowe pulpeciki, fit kotleciki z piersi
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!