Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Kokosanki przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne ciasteczka kokosowe zrobione z wiórek kokosowych i białek.
4.28
z
18
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
15
minuty
minut
Łączny czas
45
minuty
minut
Rodzaj
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
17
sztuk
Calories
138
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasteczka kokosanki
200
g
wiórek kokosowych
(2,5 szklanki)
50
g
masła
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
3
łyżki
mleka
((opcjonalnie – patrz przepis))
2
białka
(z jajek rozmiar L)
2
łyżeczki
mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Jak zrobić kokosanki krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i wymieszaj.
50 g masła,
150 g cukru
Wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj dokładnie - moje wiórki były dość drobne i mocno suche, więc do masy dodałam trochę mleka.
200 g wiórek kokosowych
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i przemieszaj delikatnie.
2 białka,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodaj połowę białek do wiórek i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę białek i wymieszaj.
Na dużą blachę połóż papier do pieczenia.
Nabieraj łyżką porcje ciasta (u mnie czubata łyżka) i układaj na blaszce - nie musisz zachowywać dużych odstępów.
Kokosanki piecz około 15 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) - muszą być ładnie rumiane.
Po upieczeniu ciastka ostudź.
Uwagi
Podaję kaloryczność przy 17 ciasteczkach.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
138
kcal
Weglowodany:
12
g
Protein:
2
g
Tłuszcz:
10
g
Słowo kluczowe
ciastka kokosowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!