Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Kotleciki z cukinii przepis
Wypieki Beaty
Przepis na lekkie dietetyczne wegeteriańskie kotleciki z cukinii idealne na obiad.
4.25
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Obiad
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
Kalorie
53
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na kotleciki z cukinii:
około 850
g
cukinii
((dwie duże))
1
cebula
(mała )
2
ząbki
czosnku
(, lub jeden duży)
200
g
twarożku
( - może być taki kanapkowy)
10
g
sera
( typu cheddar lub parmezan - tartego)
4
łyżki
bułki tartej
2
łyżki
mąki jaglanej
(- możecie też użyć inną mąkę)
1
łyżeczka
suszonej bazylii
sól
(, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku)
jajko
(opcjonalnie)
składniki na sos pomidorowy do kotlecików
500
g
passaty pomidorowej
150
ml
wody
1
łyżeczka
suszonej bazylii
0,5
łyżeczki
oregano
0,5
łyżeczki
czosnku granulowanego
sól i pieprz
(do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić wegetariańskie kotleciki z cukinii
Cukinię i cebulę zetrzyj na tarce - użyłam mniejsze dziurki, aby mieć wiórki.
około 850 g cukinii,
1 cebula
Dodaj do cukinii przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aby cukinia puściła wodę.
2 ząbki czosnku
W dużej misce umieść twarożek, bułkę tartą, mąkę, jajko (ja o nim zapomniałam i nie dałam ;)), cheddar i bazylię.
200 g twarożku,
10 g sera,
4 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mąki jaglanej,
jajko,
1 łyżeczka suszonej bazylii
Nabieraj do dłoni duże porcje cukinii i odciskaj ją mocno, aby puściła wodę - odciśniętą cukinię dodawaj do miski z pozostałymi składnikami.
Wszystko razem wymieszaj, posól i popieprz do smaku.
sól i pieprz
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, jego wierzch posmaruj lekko olejem.
Nabieraj nieduże porcje masy i rób z nich kotleciki - o wielkości piłeczki pingpongowej (mi się one potem trochę spłaszczyły).
Piecz kotleciki w 180 stopniach przez około 40 minut - mniej więcej na 10 minut przed końcem ostrożnie przewróć kotleciki na drugą stronę.
Aby przygotować sos podgrzej w rondelku wodę razem z passatą, dodaj przyprawy.
500 g passaty pomidorowej,
150 ml wody,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
0,5 łyżeczki oregano,
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
sól i pieprz
Uwagi
Kalorię podaję dla samych kotlecików, ale porcja sosu pomidorowego, to około 20 kalorii :)
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
53
kcal
Weglowodany:
6.8
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
2
g
Błonnik:
0.9
g
Słowo kluczowe
wegetariańskie kotleciki
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!