Dwie duże blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i odrysuj na nich kształt choinki zachowując między nimi odstępy (ciastka będą się lekko rozpływać podczas pieczenia) - ja do tego użyłam foremkę do wycinania ciasteczek.
Przesiej razem przez sitko obydwie mąki.
225 g mąki pszennej, 25 g mąki ziemniaczanej
Krok 2 - przygotowanie ciasta na ciastka
Do misy przełóż masło i cukier puder (oraz ewentualnie aromat).
250 g masła, 100 g cukru pudru, aromat
Zmiksuj je razem na wysokich obrotach miksera przez około 3 minuty - aż masa nabierze jasnego koloru i widocznie zwiększy objętość.
Wtedy zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodawaj porcjami przesiane mąki krótko je miksując.
Odłóż do miski około 1-1,5 łyżki ciasta i dodaj do niego gorzkie kakao - wymieszaj łyżką.
ok 0,5 łyżeczki gorzkiego kakao
Do większej porcji ciasta dodaj trochę zielonego barwnika spożywczego.
zielony barwnik spożywczy
Zmiksuj dokładnie masę i jeśli trzeba dodaj trochę więcej barwnika - pamiętaj, że kolor przy pieczeniu zrobi się trochę bardziej intensywny.
Przełóż obydwa ciasta do oddzielnych woreczków - mój z zielonym ciastem miał dodatkowo założoną tylkę Wilton 6B.
Krok 3 - wyciskanie ciastek choinek
W woreczku z brązowym ciastem odetnij lekko róg i wyciśnij trochę ciasta na dole choinki - jako pień drzewka.
Zaczynając od dołu wyciskaj nieduże porcje zielonego ciasta - u mnie 4-5 porcji. Potem w następnym rzędzie lekko nachodząc na dolny brzeg wyciśnij około 3 porcje ciasta, potem 2 i jedną.
Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciastkami, bo będą się lekko rozpływać podczas pieczenia!
Jeśli chcesz to możesz teraz dodatkowo posypać wierzch choinek kolorowymi posypkami cukrowymi.
cukrowe posypki
Blachy z ciastkami schłodź przez około godzinę.
Krok 4 - pieczenie ciasteczek choinek
Gdy ciastka się schładzają rozgrzej piekarnik do 170℃ (termoobieg).
Wstaw blachy do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut (po 10 minutach dobrze jest zamienić blachy miejscami).
Wyjmij blachy z piekarnika i zostaw ciastka do ostudzenia - zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie więc nie ściągaj ich od razu!