Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Lekkie placki z ricottą przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placki z lekka ricottą idealne na śniadanie.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
45
minut
minut
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
3
Składniki
składniki na placki z ricotty
120
g
mąki pszennej
(niepełna szklanka)
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
250
g
serka riccotta
2
białka
(z jajek rozmiar L)
2
żółtka
50
g
masła
(rozpuszczonego )
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
170
ml
mleka
Instrukcja
Jak zrobić placki z ricotty
Żółtka zmiksuj z serkiem riccotta i cukrem.
250 g serka riccotta,
2 żółtka,
50 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj na zmianę z mlekiem do masy twarożkowej, dodaj masło.
120 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
170 ml mleka
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
2 białka
Dodaj do ciasta delikatnie mieszając.
Placuszki smaż na patelni posmarowanej małą ilością tłuszczu.
Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
placuszki z ricottą
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!