Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Mniejszy
Normalny
Większy
Maślankowe ciasto z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto na maślance z truskawkami i lukrem.
4.88
z
8
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Wyposażenie
Podłużna forma keksowa o długości około 25-27 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto z maślanką i truskawkami
2
szklanki
mąki pszennej
(- 300 g)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
1
szklanka
cukru
(- 200 g)
120
ml
oleju
2
jajka
(rozmiar L)
120
ml
maślanki
(lub kefiru)
skórka
( starta z jednej cytryny)
sok
( z połowy cytryny)
około 200
g
truskawek
(pokrojonych )
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z maślanką i truskawkami
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
2 jajka,
1 szklanka cukru
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli
Olej zmieszaj z maślanką.
120 ml oleju,
120 ml maślanki
Dodawaj do masy jajecznej mąkę na zmianę z mokrymi składnikami - krótko miksuj.
Dodaj skórkę i sok z cytryny.
skórka,
sok
Wyłóż ciasto do przygotowanej keksówki.
Na wierzchu ułóż owoce (lekko opadną przy pieczeniu).
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu i przestudzeniu możesz polać ciasto lukrem przygotowanym z cukru pudru zmieszanego z sokiem z cytryny i odrobiny mleka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
bezglutenowe ciasto z truskawkami, ciasto z maślanką
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!