Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
Mississippi mud cake przepis
Wypieki Beaty
Przepyszne, mocno czekoladowe i kremowe ciasto rodem z USA
5
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
40
minuty
minut
Czas gotowania
55
minuty
minut
4
godziny
godzin
Łączny czas
5
godziny
godzin
35
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Wyposażenie
Tortownica o średnicy około 24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na spód z ciasteczek:
około 450
g
ciasteczek
( w typie oreo)
80
g
masła
składniki na ciasto czekoladowe:
55
g
masła
200
g
gorzkiej czekolady
3
łyżki
kawy rozpuszczalnej
60
ml
gorącej wody
( - do kawy)
1/4
łyżeczki
soli
1
łyżka
ekstraktu z wanilii
6
żółtek
(z jajek rozmiar L)
6
białek
1
szklanka
cukru
(- 200 g - podzielonego po 100 g)
składniki na pudding czekoladowy:
3/4
szklanki
cukru
(- 150 g)
0,5
szklanki
gorzkiego kakao
1/4
szklanki
mąki ziemniaczanej
1/4
łyżeczki
soli
4
żółtka
(- z jajek rozmiar L)
600
ml
mleka
40
g
masła
2
łyżeczki
ekstraktu z wanilii
100
g
gorzkiej czekolady
składniki na bitą śmietanę do ciasta
250
ml
śmietany kremówki
((użyłam 30 %))
2
łyżki
cukru pudru
125
g
serka mascarpone
((opcjonalnie))
Instrukcja
Jak zrobić spód z ciasteczek do ciasta Misssissippi Mud Cake
Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
około 450 g ciasteczek,
80 g masła
Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
Schłodź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni (góra/dół).
Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
Temperaturę zwiększ do 160 stopni.
Jak zrobić ciasto czekoladowe
Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.
3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
60 ml gorącej wody,
1/4 łyżeczki soli,
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej - ostaw do przestudzenia.
55 g masła,
200 g gorzkiej czekolady
Zmiksuj żółtka z połową cukru - żółtka mają zrobić się blade i puszyste.
6 żółtek,
1 szklanka cukru
Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.
6 białek
Dodaj porcjami białko do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
Przełóż masę na podpieczony spód.
Piecz przez około 40-45 minut - ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
Ciasto ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez noc.
Jak zrobić pudding czekoladowy do ciasta
Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka wanilię i żółtka i dokładnie wymieszaj.
3/4 szklanki cukru,
0,5 szklanki gorzkiego kakao,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/4 łyżeczki soli,
4 żółtka,
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.
600 ml mleka
Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.
100 g gorzkiej czekolady,
40 g masła
Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
Schłodź przez noc w lodówce.
Mississippi Mud Cake - wykończenie:
Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).
250 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
125 g serka mascarpone
Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
czekoladowa tarta z kremem, podwójnie czekoladowe ciasto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!