Przepis na kremowe ciasto czekoladowe Mississippi mud cake
Długo się zbierałam za zrobienie tego ciasta.
Kusiła mnie ta czekoladowość, ale ciągle brak mi było czasu, albo jakieś inne ciacho mi wpadło w oko.
Ale w końcu mississippi mud cake zawędrował również do mnie :)
Powiem krótko – wow!
Ciasto jest może trochę czasochłonne, ale warte jest przygotowania.
Jeśli przygotowania podzielicie sobie na etapy, pójdzie Wam szybciej i sprawniej :)
Ciasto przed podaniem wymaga nocowania w lodówce i porządnego schłodzenia, więc weźcie to pod uwagę, jeśli chcecie je przygotować – zróbcie wszystko dzień wcześniej.
A – i zakupcie DUŻĄ ilość gorzkiej czekolady :)
Kalorii nie liczymy, bo może zabraknąć skali ;)
A czemu akurat mississippi mud cake? To chyba kwestia ciemnobrązowego koloru, który może kojarzyć się z błotem – chociaż, gdy ja patrzę na niego, to zupełnie nie mam takich skojarzeń :)
Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta czekoladowe i na ciasta z kremem :)
Mississippi mud cake, czyli bardzo kremowe ciasto czekoladowe

Mississippi mud cake
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy około 24 cm.
Składniki
spód z ciasteczek:
- około 450 g ciasteczek w typie oreo
- 80 g masła
ciasto czekoladowe:
- 55 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki gorącej wody - do kawy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
pudding czekoladowy:
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki gorzkiego kakao
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 duże żółtka
- 2,5 szklanki mleka
- 40 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 100 g gorzkiej czekolady
bita śmietana:
- 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
- 2 łyżki cukru pudru
- 125 g serka mascarpone (opcjonalnie)
Instrukcja
spód:
- Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
- Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
- Schłódź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
- Temperaturę zwiększ do 160 stopni.
ciasto czekoladowe:
- Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.
- Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej - ostaw do przestudzenia.
- Zmiksuj żółtka z połową cukru - żółtka mają zrobić się blade i puszyste.
- Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
- W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.
- Dodaj porcjami biało do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
- Przełóż masę na podpieczony spód.
- Piecz przez około 40-45 minut - ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
- Ciasto ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez noc.
pudding czekoladowy:
- Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka i żółtka i dokładnie wymieszaj.
- Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.
- Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.
- Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
- Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
- Schłódź przez noc w lodówce.
wykończenie:
- Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
- Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).
- Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Przepis autorstwa Marthy Stewart – podaję przepis z moimi zmianami.