Przepis na kremowe ciasto czekoladowe Mississippi mud cake

 

mississippi mud pie_6

Długo się zbierałam za zrobienie tego ciasta.

Kusiła mnie ta czekoladowość, ale ciągle brak mi było czasu, albo jakieś inne ciacho mi wpadło w oko.

Ale w końcu mississippi mud cake zawędrował również do mnie :)

Powiem krótko – wow!

Ciasto jest może trochę czasochłonne, ale warte jest przygotowania.

Jeśli przygotowania podzielicie sobie na etapy, pójdzie Wam szybciej i sprawniej :)

Ciasto przed podaniem wymaga nocowania w lodówce i porządnego schłodzenia, więc weźcie to pod uwagę, jeśli chcecie je przygotować – zróbcie wszystko dzień wcześniej.

A – i zakupcie DUŻĄ ilość gorzkiej czekolady :)

Kalorii nie liczymy, bo może zabraknąć skali ;)

A czemu akurat mississippi mud cake? To chyba kwestia ciemnobrązowego koloru, który może kojarzyć się z błotem – chociaż, gdy ja patrzę na niego, to zupełnie nie mam takich skojarzeń :)

mississippi mud pie_1

mississippi mud pie_3

mississippi mud pie_5

ciasto czekoladowe z kremem

Mississippi mud cake, czyli bardzo kremowe ciasto czekoladowe

 

tarta czekoladowa

Mississippi mud cake

Wypieki Beaty
Przepyszne, mocno czekoladowe i kremowe ciasto rodem z USA
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 55 minut
4 godz
Czas całkowity 5 godz 35 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchnia amerykańska
Porcje 15

Wyposażenie

  • Tortownica o średnicy około 24 cm.

Składniki
  

spód z ciasteczek:

  • około 450 g ciasteczek w typie oreo
  • 80 g masła

ciasto czekoladowe:

  • 55 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/4 szklanki gorącej wody - do kawy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru

pudding czekoladowy:

  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 duże żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 40 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 100 g gorzkiej czekolady

bita śmietana:

  • 250 ml śmietany kremówki (użyłam 30 %)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone (opcjonalnie)

Instrukcja
 

spód:

  • Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasteczkami wyklej dno i boki tortownicy o średnicy około 24 cm (boki wylep wysokie).
  • Schłódź spód przez około 10 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  • Popiecz spód przez około 10 minut, a następnie ostudź.
  • Temperaturę zwiększ do 160 stopni.

ciasto czekoladowe:

  • Kawę rozpuszczalną zalej gorącą wodą, dodaj sól i wanilię, odstaw do wystudzenia.
  • Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej - ostaw do przestudzenia.
  • Zmiksuj żółtka z połową cukru - żółtka mają zrobić się blade i puszyste.
  • Dodaj przestudzoną czekoladę i krótko zmiksuj, dodaj kawę i zmiksuj.
  • W drugiej misce zmiksuj białka, do ubitych dodaj po trochu pozostały cukier i miksuj, aż białka będą białe, gęste i lśniące.
  • Dodaj porcjami biało do masy czekoladowej, delikatnie mieszaj.
  • Przełóż masę na podpieczony spód.
  • Piecz przez około 40-45 minut - ciasto na środku może wydawać się niedopieczone, ale tak ma być.
  • Ciasto ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez noc.

pudding czekoladowy:

  • Zmieszaj razem cukier, kakao, mąkę ziemniaczaną i sól, dodaj trochę mleka i żółtka i dokładnie wymieszaj.
  • Pozostałe mleko zagotuj, zanim mleko zacznie wrzeć wlej do niego mieszaninę i energicznie mieszaj, aż zrobi się budyń.
  • Czekoladę połam na kawałki rozpuść w kąpieli wodnej w masłem.
  • Rozpuszczoną czekoladę dodaj do gorącego budyniu i dokładnie wymieszaj.
  • Odczekaj 15 minut, a następnie przykryj wierzch budyniu kawałkiem folii spożywczej.
  • Schłódź przez noc w lodówce.

wykończenie:

  • Po schłodzeniu nałóż pudding na czekoladowe ciasto.
  • Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i serek mascarpone (jeśli chcesz).
  • Ubitą śmietanę wyłóż na wierzch ciasta.
Słowa kluczowe czekoalda, gorzka czekolada, kakao, kremówka, mascarpone
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis autorstwa Marthy Stewart – podaję przepis z moimi zmianami.