Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Muffinki cappucino przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kawowe babeczki z kremem czekoladowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
16
sztuk
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na muffinki cappucino
60
g
masła
(miękkiego )
100
g
cukru
(pół szklanki )
1
jajko
(rozmiar L)
2
łyżki
kawy rozpuszczalnej
((rozpuszczone w 2 łyżkach wody i ostudzonej))
1
łyżeczka
cukru waniliowego
1,5
szklanki
mąki pszennej
(225 g)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki
soli
120
ml
mleka
(pół szklanki )
1
tabliczka
czekolady
((mleczna, biała, gorzka, mieszane) - rozdrobniona)
składniki na krem czekoladowy do babeczek
300
g
twarożku
((sernikowy mielony, bieluch, mascarpone))
200
g
czekolady
((taką, jaką lubicie))
Instrukcja
Jak zrobić muffinki cappucino
Rozpuść kawę i odstaw do ostudzenia.
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
60 g masła,
100 g cukru
Wbij jajko, dodaj cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę.
1 jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Zmiksuj wszystko do połączenia.
W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
1,5 szklanki mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki soli
Dodawaj stopniowo do masy maślanej na zmianę z odrobiną mleka.
120 ml mleka
Dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
1 tabliczka czekolady
Ciasto nałóż do foremek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez 30-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są już gotowe).
Jak zrobić czekoladowy krem na babeczki
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź.
200 g czekolady
Dodaj ją do twarożku i dokładnie wymieszaj.
300 g twarożku
Kremem udekoruj babeczki.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
babeczki cappucino, babeczki kawowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!