W taką pogodę jak dziś każda dawka kofeiny jest dobra i bardzo przydatna, więc proponuję muffinki o smaku cappucino :)

Oprócz kawy dodajemy do nich tabliczkę czekolady (ja użyłam białej), więc żaden łasuch też nie będzie zawiedziony :)

Z tej proporcji wychodzi około 16 babeczek.

 

 

 

 

Muffinki cappucino

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 16 sztuk

Składniki

składniki babeczek:

składniki kremu:

  • 300 g twarożku (sernikowy mielony, bieluch, homogenizowany naturalny)
  • 200 g czekolady (taką, jaką lubicie)
  • Ilość czekolady można zmieniać - im jest jej więcej , tym krem będzie bardziej sztywny, a im mniej tym bardziej zostanie puszysty.

Instrukcja
 

wykonanie babeczek:

  • Rozpuść kawę i odstaw do ostudzenia.
  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Wbij jajko, dodaj aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczoną kawę. Zmiksuj wszystko do połączenia.
  • W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodawaj stopniowo do masy maślanej na zmianę z odrobiną mleka.
  • Gęstość ciasta reguluj mąką lub mlekiem. Gdy ciasto jest już gładkie i dość gęste, dodaj pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  • Ciasto nałóż do foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut (sprawdź patyczkiem, czy babeczki są już gotowe).

wykonanie kremu:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Dodaj ją do twarożku i dokładnie wymieszaj - gotowe :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!