Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
175 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki cynamonu
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
2 jajka, 200 g cukru trzcinowego
Dodaj olej, wanilię i dżem - zmiksuj
2 jajka, 175 g oleju, 2 łyżki dżemu
Dodaj orzechy, startą na małych oczkach marchewkę i wiórki kokosowe, wymieszaj.
50 g orzechów włoskich, 175 g marchewki, 50 g wiórków kokosowych
Dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj.
Białko ubij na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
1 białko
Napełnij papilotki do 2/3 wysokości.
Piecz przez około 25 minut - sprawdź patyczkiem, czy są upieczone.
Odstaw do przestudzenia.
Jak zrobić krem twarogowy na babeczki marchewkowe
Ubij składniki w misce, aż powstanie gładka masa. Miodu daj do smaku :)
450 g kremowego twarogu, 2-3 czubate łyżki miodu
Masą napełnij worek cukierniczy lub gruby woreczek i nałóż na babeczki.
Całość oprósz cynamonem.
Uwagi
Zamiast marmolady możesz użyć dowolny dżem. Robiłam też wersję babeczek bez tego dodatkowego białka. Wtedy żółtka z dwóch jajek oddzieliłam od białek (białka ubiłam oddzielnie) i żółtka zmieszałam z mokrymi składnikami i cukrem, potem połączyłam z suchymi składnikami i marchewką, a na koniec delikatnie wmieszałam pianę z dwóch jajek.