Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Pancakes cytrynowe z truskawkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne cytrynowe placuszki z niemielonym makiem i truskawkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Łączny czas
30
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
sztuk
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na cytrynowe placuszki z makiem
190
g
mąki pszennej
(- 1 i 1/4 szklanki )
1,5
łyżki
maku
(suchego niemielonego )
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody
50
g
cukru
(- 1/4 szklanki)
sok
(z dwóch cytryn)
1
szklanka
maślanki
(- 250 ml)
1
jajko
(rozmiar L)
składniki na syrop truskawkowy:
1,5
szklanki
truskawek
(pociętych na kawałki)
1
szklanka
cukru
((jeśli truskawki są słodkie, to proponuję mniej))
0,5
szklanki
wody
dodatkowo:
1
szklanka
truskawek
(w kawałkach)
Instrukcja
Jak zrobić placuszki cytrynowe z makiem
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
190 g mąki pszennej,
1,5 łyżki maku,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
50 g cukru
W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
sok,
1 szklanka maślanki,
1 jajko
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (ciasto będzie dość gęste).
Smaż placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem - placki nie mogą pływać w tłuszczu :))
Jak zrobić syrop truskawkowy do placuszków
Podgrzej w garnku cukier z wodą, dodaj pokrojone truskawki.
1 szklanka cukru,
0,5 szklanki wody,
1,5 szklanki truskawek
Gotuj na małym ogniu, aż truskawki zmiękną, a następnie zmiksuj całość blenderem.
Podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby syrop lekko zgęstniał.
Pancakesy polej syropem truskawkowym i posyp świeżymi truskawkami.
1 szklanka truskawek
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
cytrynowe placuszki z makiem, placki z makiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!