Kolejne pancakes w moim repertuarze – chyba nigdy się mi nie znudzą :)
Tym razem na śniadanie zrobiłam pancakes cytrynowe z makiem i truskawkami – czysty obłęd ;)
Nie będę ukrywać, że ogromną rolę odgrywają tu truskawki podane w dwóch postaciach – pierwsza to syrop truskawkowy (genialny również do lodów), a druga to świeże truskawki w kawałkach.
Tak nawiasem mówiąc – czy Wy też już się nie możecie doczekać polskich truskawek? Ja na razie zadowalam się importowanymi, ale daleko im do polskich …
Wracając do tematu – z podanej porcji otrzymacie około 10 placuszków (takich o średnicy około 12 cm) – ja następnym razem od razu zrobię je z półtorej porcji.
Pancakes cytrynowe z truskawkami
- 1 i ¼ szklanki mąki
- 1,5 łyżki suchego niemielonego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- ¼ szklanki cukru
- sok z dwóch cytryn
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- 1,5 szklanki truskawek pociętych na kawałki
- 1 szklanka cukru (jeśli truskawki są słodkie, to proponuję mniej)
- pół szklanki wody
- szklanka świeżych truskawek w kawałkach
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (ciasto będzie dość gęste).
- Smaż placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem - placki nie mogą pływać w tłuszczu :))
- Podgrzej w garnku cukier z wodą, dodaj pokrojone truskawki.
- Gotuj na małym ogniu, aż truskawki zmiękną, a następnie zmiksuj całość blenderem.
- Podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby syrop lekko zgęstniał.
- Pancakesy polej syropem truskawkowym i posyp świeżymi truskawkami.
Przepis znaleziony tutaj.
Zostaw komentarz