Przepis na placuszki cytrynowe z truskawkami

Kolejne pancakes w moim repertuarze – chyba nigdy się mi nie znudzą :)

Tym razem na śniadanie zrobiłam pancakes cytrynowe z makiem i truskawkami – czysty obłęd ;)

Nie będę ukrywać, że ogromną rolę odgrywają tu truskawki podane w dwóch postaciach – pierwsza to syrop truskawkowy (genialny również do lodów), a druga to świeże truskawki w kawałkach.

Tak nawiasem mówiąc – czy Wy też już się nie możecie doczekać polskich truskawek?

Ja na razie zadowalam się importowanymi, ale daleko im do polskich …

Wracając do tematu – z podanej porcji otrzymacie około 10 placuszków (takich o średnicy około 12 cm) – ja następnym razem od razu zrobię je z półtorej porcji, bo za szybko zniknęły.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na placuszki na śniadanie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pancakes cytrynowo-truskawkowe

pancakes cytrynowe

pancakes cytrynowo-truskawkowe3

pancakes cytrynowo-truskawkowe

Pancakes cytrynowe z truskawkami przepis do druku

placki cytrynowe z makiem

Pancakes cytrynowe z truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne cytrynowe placuszki z makiem i truskawkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 10 sztuk

Składniki

pancakes:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki maku suchego niemielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko rozmiar L

syrop truskawkowy:

  • 1,5 szklanki truskawek pociętych na kawałki
  • 1 szklanka cukru (jeśli truskawki są słodkie, to proponuję mniej)
  • 0,5 szklanki wody

dodatkowo:

Instrukcja
 

pancakes:

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    1 i 1/4 szklanki mąki, 1,5 łyżki maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1/4 szklanki cukru
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
    sok, 1 szklanka maślanki, 1 jajko
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (ciasto będzie dość gęste).
  • Smaż placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem - placki nie mogą pływać w tłuszczu :))

syrop:

  • Podgrzej w garnku cukier z wodą, dodaj pokrojone truskawki.
    1 szklanka cukru, 0,5 szklanki wody, 1,5 szklanki truskawek
  • Gotuj na małym ogniu, aż truskawki zmiękną, a następnie zmiksuj całość blenderem.
  • Podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby syrop lekko zgęstniał.
  • Pancakesy polej syropem truskawkowym i posyp świeżymi truskawkami.
    1 szklanka truskawek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znaleziony tutaj.