Kolejne pancakes w moim repertuarze – chyba nigdy się mi nie znudzą :)

Tym razem na śniadanie zrobiłam pancakes cytrynowe z makiem i truskawkami – czysty obłęd ;)

Nie będę ukrywać, że ogromną rolę odgrywają tu truskawki podane w dwóch postaciach – pierwsza to syrop truskawkowy (genialny również do lodów), a druga to świeże truskawki w kawałkach.

Tak nawiasem mówiąc – czy Wy też już się nie możecie doczekać polskich truskawek? Ja na razie zadowalam się importowanymi, ale daleko im do polskich …

Wracając do tematu – z podanej porcji otrzymacie około 10 placuszków (takich o średnicy około 12 cm) – ja następnym razem od razu zrobię je z półtorej porcji.

pancakes cytrynowo-truskawkowe2

pancakes cytrynowo-truskawkowe1

pancakes cytrynowo-truskawkowe3

pancakes cytrynowo-truskawkowe4

 

placki cytrynowe z makiem

Pancakes cytrynowe z truskawkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas całkowity 30 minut
Porcje 10

Składniki
  

pancakes:

syrop truskawkowy:

  • 1,5 szklanki truskawek pociętych na kawałki
  • 1 szklanka cukru (jeśli truskawki są słodkie, to proponuję mniej)
  • pół szklanki wody

dodatkowo:

  • szklanka świeżych truskawek w kawałkach

Instrukcja
 

pancakes:

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (ciasto będzie dość gęste).
  • Smaż placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem - placki nie mogą pływać w tłuszczu :))

syrop:

  • Podgrzej w garnku cukier z wodą, dodaj pokrojone truskawki.
  • Gotuj na małym ogniu, aż truskawki zmiękną, a następnie zmiksuj całość blenderem.
  • Podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby syrop lekko zgęstniał.
  • Pancakesy polej syropem truskawkowym i posyp świeżymi truskawkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znaleziony tutaj.