Przepis na placuszki cytrynowe z truskawkami
Kolejne pancakes w moim repertuarze – chyba nigdy się mi nie znudzą :)
Tym razem na śniadanie zrobiłam pancakes cytrynowe z makiem i truskawkami – czysty obłęd ;)
Nie będę ukrywać, że ogromną rolę odgrywają tu truskawki podane w dwóch postaciach – pierwsza to syrop truskawkowy (genialny również do lodów), a druga to świeże truskawki w kawałkach.
Tak nawiasem mówiąc – czy Wy też już się nie możecie doczekać polskich truskawek?
Ja na razie zadowalam się importowanymi, ale daleko im do polskich …
Wracając do tematu – z podanej porcji otrzymacie około 10 placuszków (takich o średnicy około 12 cm) – ja następnym razem od razu zrobię je z półtorej porcji, bo za szybko zniknęły.
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na placuszki na śniadanie.
Pancakes cytrynowe z truskawkami przepis do druku

Pancakes cytrynowe z truskawkami
Instrukcja
pancakes:
- Zmieszaj razem wszystkie suche składniki.1 i 1/4 szklanki mąki, 1,5 łyżki maku, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 1/4 szklanki cukru
- W drugiej misce zmieszaj razem mokre składniki.sok, 1 szklanka maślanki, 1 jajko
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj (ciasto będzie dość gęste).
- Smaż placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem - placki nie mogą pływać w tłuszczu :))
syrop:
- Podgrzej w garnku cukier z wodą, dodaj pokrojone truskawki.1 szklanka cukru, 0,5 szklanki wody, 1,5 szklanki truskawek
- Gotuj na małym ogniu, aż truskawki zmiękną, a następnie zmiksuj całość blenderem.
- Podgotuj jeszcze chwilę na małym ogniu, tak aby syrop lekko zgęstniał.
- Pancakesy polej syropem truskawkowym i posyp świeżymi truskawkami.1 szklanka truskawek
Przepis znaleziony tutaj.