Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Pancakes jabłkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki z tartym jabłkiem w środku.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Łączny czas
40
minuty
minut
Rodzaj
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na placuszki jabłkowe
225
g
mąki pszennej
( - przesianej - 1,5 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
3
łyżki
cukru trzcinowego
2
łyżeczki
cynamonu
(mielonego )
1/2
łyżeczki
gałki muszkatołowej
(mielonej )
1
szczypta
soli
360
ml
mleka
2
jajka
(rozmiar L)
2
łyżki
oleju
( lub rozpuszczonego i ostudzonego masła)
1
duże
jabłko
( starte na dużych oczkach)
składniki na jabłka w syropie klonowym:
1
średnie
jabłko
(, lub pół dużego - obrane, o pokrojone w drobną kostkę)
50
ml
śmietany kremówki
100
ml
syropu klonowego
Instrukcja
Jak zrobić placuszki jabłkowe
W dużej misce wymieszaj suche składniki.
225 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 szczypta soli
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
360 ml mleka,
2 jajka,
2 łyżki oleju
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
Dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
1 duże jabłko
Smaż placuszki na rozgrzanej patelni tylko delikatnie posmarowanej olejem. W trakcie przewróć ostrożnie placuszki na drugą stronę i podsmaż chwilę.
W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z syropem klonowym.
50 ml śmietany kremówki,
100 ml syropu klonowego
Do gotującego się sosu dodaj pokrojone jabłka i podduś je kilka minut - podawaj na ciepło.
1 średnie jabłko
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
placuszki z tartym jabłkiem
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!