apple pancakes

Sama się sobie dziwię, że wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby usmażyć pancakes jabłkowe.

Nie zrozumcie mnie źle – były już przepisy na placuszki z jabłkami i różne wersje racuchów, ale nigdy nie robiłam placuszków z tartym jabłkiem (zawsze było krojone).

Dzięki tartemu jabłku, placuszki są delikatne i wilgotne, a różne niejedki to się nawet mogą nie zorientować, że tam są jakieś owoce ;)

Do tego cynamon i gałka muszkatołowa – mmmm.

Proponuję podać je z syropem klonowym, albo jak ja – przygotujcie jabłka karmelizowane w syropie klonowym – są przepyszne.

Porcja śniadaniowa na 4 osobową rodzinkę (lub na 2-3 głodomorki).

pancakes jabłkowe 1

apple pancakes

pancakes jabłkowe 5

apple pancakes

apple pancakes

apple pancakes

Pancakes jabłkowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

placki:

  • 225 g mąki pszennej - przesianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 duże jabłko starte na dużych oczkach

jabłka w syropie klonowym:

Instrukcja
 

  • W dużej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  • Dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
  • Smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
  • W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę razem z syropem klonowym.
  • Do gotującego się sosu dodaj pokrojone jabłka i podduś je kilka minut - podawaj na ciepło.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na placuszki znalazłam tutaj.