Przepis na pancakes jabłkowe, czyli placuszki z jabłkami
Sama się sobie dziwię, że wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby usmażyć pancakes jabłkowe.
Nie zrozumcie mnie źle – były już przepisy na placuszki z jabłkami i różne wersje racuchów, ale nigdy nie robiłam placuszków z tartym jabłkiem (zawsze było krojone).
Dzięki tartemu jabłku, placuszki są delikatne i wilgotne, a różne niejadki to się nawet mogą nie zorientować, że tam są jakieś owoce ;)
Do tego cynamon i gałka muszkatołowa – mmmm.
Proponuję podać je z syropem klonowym, albo jak ja – przygotujcie jabłka karmelizowane w syropie klonowym – są przepyszne.
Porcja śniadaniowa na 4 osobową rodzinkę (lub na 2-3 głodomorki).
Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na placuszki :)
Placuszki jabłkowe przepis do druku

Pancakes jabłkowe
Składniki
placki:
- 225 g mąki pszennej - przesianej - 1,5 szklanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mleka
- 2 duże jajka (użyłam L)
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1 duże jabłko starte na dużych oczkach
jabłka w syropie klonowym:
- 1 średnie jabłko , lub pół dużego - obrane, o pokrojone w drobną kostkę
- 50 ml śmietany kremówki
- 100 ml syropu klonowego
Instrukcja
- W dużej misce wymieszaj suche składniki.225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.1,5 szklanki mleka, 2 duże jajka, 2 łyżki oleju
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
- Dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.1 duże jabłko
- Smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z syropem klonowym.50 ml śmietany kremówki, 100 ml syropu klonowego
- Do gotującego się sosu dodaj pokrojone jabłka i podduś je kilka minut - podawaj na ciepło.1 średnie jabłko
Przepis na placuszki znalazłam tutaj.