Przepis na pancakes jabłkowe, czyli placuszki z jabłkami

apple pancakes


Sama się sobie dziwię, że wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby usmażyć pancakes jabłkowe.

Nie zrozumcie mnie źle – były już przepisy na placuszki z jabłkami i różne wersje racuchów, ale nigdy nie robiłam placuszków z tartym jabłkiem (zawsze było krojone).

Dzięki tartemu jabłku, placuszki są delikatne i wilgotne, a różne niejadki to się nawet mogą nie zorientować, że tam są jakieś owoce ;)

Do tego cynamon i gałka muszkatołowa – mmmm.

Proponuję podać je z syropem klonowym, albo jak ja – przygotujcie jabłka karmelizowane w syropie klonowym – są przepyszne.

Porcja śniadaniowa na 4 osobową rodzinkę (lub na 2-3 głodomorki).

Zapraszam również do wypróbowania innych moich przepisów na placuszki :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

pancakes jabłkowe 1

apple pancakes

pancakes jabłkowe 5

apple pancakes

apple pancakes

Placuszki jabłkowe przepis do druku

apple pancakes

Pancakes jabłkowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne placuszki z tartym jabłkiem w środku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 4

Składniki

placki:

  • 225 g mąki pszennej - przesianej - 1,5 szklanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 duże jabłko starte na dużych oczkach

jabłka w syropie klonowym:

Instrukcja
 

  • W dużej misce wymieszaj suche składniki.
    225 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta soli
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    1,5 szklanki mleka, 2 duże jajka, 2 łyżki oleju
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  • Dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
    1 duże jabłko
  • Smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę razem z syropem klonowym.
    50 ml śmietany kremówki, 100 ml syropu klonowego
  • Do gotującego się sosu dodaj pokrojone jabłka i podduś je kilka minut - podawaj na ciepło.
    1 średnie jabłko
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na placuszki znalazłam tutaj.