Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Pancakes jabłkowe

apple pancakes

Sama się sobie dziwię, że wcześniej nie wpadłam na pomysł, aby usmażyć pancakes jabłkowe.

Nie zrozumcie mnie źle – były już przepisy na placuszki z jabłkami i różne wersje racuchów, ale nigdy nie robiłam placuszków z tartym jabłkiem (zawsze było krojone).

Dzięki tartemu jabłku, placuszki są delikatne i wilgotne, a różne niejedki to się nawet mogą nie zorientować, że tam są jakieś owoce 😉

Do tego cynamon i gałka muszkatołowa – mmmm.

Proponuję podać je z syropem klonowym, albo jak ja – przygotujcie jabłka karmelizowane w syropie klonowym – są przepyszne.

Porcja śniadaniowa na 4 osobową rodzinkę (lub na 2-3 głodomorki).

pancakes jabłkowe 1

apple pancakes

pancakes jabłkowe 5

apple pancakes

apple pancakes

Pancakes jabłkowe
 
Autor:
Składniki
placki:
  • 225 g mąki pszennej - przesianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 duże jajka (użyłam L)
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1 duże jabłko starte na dużych oczkach
jabłka w syropie klonowym:
  • 1 średnie jabłko, lub pół dużego - obrane, o pokrojone w drobną kostkę
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 ml syropu klonowego
Wykonanie
  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  2. Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj.
  3. Dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
  4. Smaż placuszki aż będą rumiane z obydwu stron.
  5. W rondelku pogrzej śmietanę kremówkę razem z syropem klonowym.
  6. Do gotującego się sosu dodaj pokrojone jabłka i podduś je kilka minut - podawaj na ciepło.
 

Przepis na placuszki znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux