Przepisów na nowe placuszki nigdy u mnie za wiele – dlatego dziś mam kolejny – tym razem na miodowe pancakes :)
Samo ciasto jest w zasadzie standardowe, ale dodajemy do niego miód – niby niewiele, ale jednak czuć różnicę. Placuszki są jakby bardziej aksamitne, z lekko wyczuwalnym smakiem miodu.
Na pewno warte są wypróbowania :)
Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo – dałam tylko więcej mleka, bo wg mnie ciasto było za gęste.
Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na śniadaniowe placuszki i omlety, to koniecznie zajrzyjcie tutaj :)
Placuszki możecie podać z ulubionymi dodatkami, ja polałam je płynnym miodem, posmarowałam frużeliną wiśniową i posypałam płatkami migdałowymi – wyszło przepysznie :)
Frużelinę możecie zrobić sami – na śniadanie wystarczy 1/4 porcji z tego przepisu – możecie użyć wiśnie mrożone lub z kompotu :)

Miodowe pancakes
Składniki
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z solą.
- Olej zmieszaj z mlekiem, a mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem i olejem do jajek - jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję śmietany, ale lejącą się) to dodaj trochę więcej mleka.
- Dodaj miód i zmieszaj.
- Smaż małe placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem.
- Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Dawno nie robiłam. Chyba się skuszę :)