honey pancakes

Przepisów na nowe placuszki nigdy u mnie za wiele – dlatego dziś mam kolejny – tym razem na miodowe pancakes :)
Samo ciasto jest w zasadzie standardowe, ale dodajemy do niego miód – niby niewiele, ale jednak czuć różnicę. Placuszki są jakby bardziej aksamitne, z lekko wyczuwalnym smakiem miodu.

Na pewno warte są wypróbowania :)
Przepis znalazłam na blogu Anyżkowo – dałam tylko więcej mleka, bo wg mnie ciasto było za gęste.

Jeśli szukacie jeszcze inne ciekawe przepisy na śniadaniowe placuszki i omlety, to koniecznie zajrzyjcie tutaj :)

Placuszki możecie podać z ulubionymi dodatkami, ja polałam je płynnym miodem, posmarowałam frużeliną wiśniową i posypałam płatkami migdałowymi – wyszło przepysznie :)

Frużelinę możecie zrobić sami – na śniadanie wystarczy 1/4 porcji z tego przepisu – możecie użyć wiśnie mrożone lub z kompotu :)

miodowe pancakes 1

honey pancakes

honey pancakes

miodowe pancakes 5

honey pancakes

 

honey pancakes

Miodowe pancakes

Wypieki Beaty
5 z 3 ocen

Składniki
  

  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju (lub 60 g rozpuszczonego masła)
  • około szklanka mleka
  • 250 g mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z solą.
  • Olej zmieszaj z mlekiem, a mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj mąkę na zmianę z mlekiem i olejem do jajek - jeśli ciasto jest zbyt gęste (powinno mieć konsystencję śmietany, ale lejącą się) to dodaj trochę więcej mleka.
  • Dodaj miód i zmieszaj.
  • Smaż małe placuszki na patelni lekko posmarowanej olejem.
  • Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!