W rondelku zmieszaj razem skrobię, cukier, mleko i śmietankę - tak aby nie było grudek.
40 g skrobi kukurydzianej, 100 g cukru, 120 ml śmietany kremówki, 240 ml mleka
Dodaj żółtka zamieszaj.
2 żółtka
Zagotuj całość - tak jak budyń - dość często mieszaj, aby nie było grudek w kremie.
Do gotowego budyniu dodaj masło oraz aromat - energicznie wymieszaj.
1 łyżka masła, 1 łyżeczka aromatu migdałowego
Przykryj wierzch budyniu folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Jak zrobić ciasto do babeczek pasticciotti
Zmieszaj razem mąkę (użyj najpierw 300 g), cukier oraz proszek do pieczenia.
300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodaj pokrojone na kawałki masło oraz smalec - wyrób aby powstała kruszonka.
60 g masła, 60 g smalcu
Dodaj jajko, wanilię i mleko - wyrób ciasto.
1 jajko, 1 łyżeczka wanilii, 60 ml mleka
Jeśli ciasto jest mocno kleiste to dodaj trochę mąki, zagnieć.
Podziel ciasto na dwie porcje, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Jedno schłodzone ciasto rozwałkuj - ja dość często podsypywałam je mąką - na grubość około pół cm.
Szklanką o średnicy max 8 cm wytnij 12 kółek.
Formę na babeczki wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką (albo wstaw do niej papierowe foremki do babeczek), włóż do otworów kółka z ciasta i dokładnie wylep ścianki.
Nałóż na ciasto krem budyniowy (ja nakładałam "z górką").
Rozwałkuj drugi kawałek ciasta - wytnij tą samą szklanką koła.
Nałóż je na wierzchy babeczek i wciśnij w boki.
Blachę z babeczkami przykryj i schłodź w lodówce (lub na balkonie) przez godzinę.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni (góra-dół).
Piecz babeczki przez około 15-18 minut.
Po upieczeniu ostudź.
Uwagi
Przed pieczeniem możesz posypać wierzchy babeczek płatkami migdałów.