Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Pijane ciasto kawowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste wilgotne ciasto kawowe z lukrem kawowym.
4.05
z
22
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
1
godzina
godzinę
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
15
Calories
335
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę keksową o długości około 25 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto kawowe:
200
g
masła
(rozpuszczonego i przestudzonego )
200
g
cukru
((1 szklanka) )
150
ml
mleka
0,5
szklanki
likieru kawowego
(- 120 ml)
2
łyżki
kawy rozpuszczalnej
( w proszku(lub więcej jeśli lubisz mocniejszy smak kawy))
3
jajka
(rozmiar L - lekko roztrzepane widelcem)
375
g
mąki pszennej
((2,5 szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
składniki na lukier kawowy
150
g
cukru pudru
((1 szklanka) podzielona na dwie części)
1
łyżeczka
kawy rozpuszczalnej
(w proszku)
około 1
łyżka
likieru kawowego
około 2
łyżki
mleka
(lub śmietany kremówki)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto kawowe
Zmieszaj razem rozpuszczone masło, cukier oraz mleko.
200 g masła,
200 g cukru,
150 ml mleka
Dodaj kawę rozpuszczalną w proszku (jeśli masz ją w granulkach, to możesz ją wcześniej rozpuścić w mleku), likier oraz roztrzepane jajka - wymieszaj.
0,5 szklanki likieru kawowego,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
3 jajka
Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
375 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przełóż ciasto do formy do pieczenia o długości około 25 cm.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Przygotuj lukry.
Jak zrobić lukier kawowy
Do jednej części dodaj łyżeczkę kawy oraz likier - wymieszaj - jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj odrobinę więcej likieru.
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
około 1 łyżka likieru kawowego
Do drugiej połowy cukru pudru dodaj trochę mleka, albo śmietanki.
około 2 łyżki mleka
Wylej obydwa lukry na ciasto tworząc łatki - na koniec delikatnie przemieszaj.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
335
kcal
Weglowodany:
40
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
14
g
Słowo kluczowe
babka kawowa, ciasto kawowe
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!