Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Porzeczkowe ciasto z kruszonką przepis krok po kroku
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo proste, szybkie i pyszne ciasto z konfiturą porzeczkową i słodką kruszonką.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
,
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
326
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm - lub nieco większa.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto na maślance
4
jajka
(rozmiar L)
200
g
cukru
(1 szklanka)
aromat waniliowy
(opcjonalnie)
450
g
mąki pszennej
(3 szklanki)
2,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
300
ml
maślanki
(najlepiej w temp. pokojowej)
200
ml
oleju
ok 300
g
konfitury z czarnej porzeczki
składniki na kruszonkę do ciasta
100
g
masła
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
70
g
cukru
(1/3 szklanki)
0,5
łyżeczki
cynamonu
(opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto porzeczkowe krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia albo posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 170 ℃ (termoobieg) lub 180 ℃ (tryb góra/dół).
Krok 2 - przygotowanie ciasta na maślance
Jajka i cukier przełóż do miski - możesz też dodać trochę aromatu waniliowego jeśli lubisz.
4 jajka,
200 g cukru,
aromat waniliowy
Zmiksuj razem jajka z cukrem na gęstą i puszystą masę - ja miksuję kilka minut na najwyższych obrotach miksera.
Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
450 g mąki pszennej,
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj porcjami mąkę do ubitych jajek miksując już tylko na wolnych obrotach miksera.
Mąkę dodawaj na zmianę z maślanką.
300 ml maślanki
Dodaj olej i krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
200 ml oleju
Krok 3 - nakładanie ciasta do formy
Do formy przełóż mniej więcej połowę ciasta i rozprowadź równą warstwą.
Wyłóż na ciasto konfiturę z porzeczki i delikatnie rozprowadź.
ok 300 g konfitury z czarnej porzeczki
Wyłóż resztę ciasta i delikatnie rozprowadź.
Krok 4 - przygotowanie kruszonki do ciasta
Składniki na kruszonkę przełóż do malaksera lub większej miski i razem krótko zmiksuj lub zagnieć na sypkie kawałki.
100 g masła,
150 g mąki pszennej,
70 g cukru,
0,5 łyżeczki cynamonu
Wysyp kruszonkę na wierzch ciasta.
Krok 5 - pieczenie ciasta porzeczkowego
Formę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Ciasto możesz podać po lekkim przestudzeniu.
Film
https://www.youtube.com/shorts/AUU2MSUszL0
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki do użytych produktów lub wskazówki do przepisu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
326
kcal
Weglowodany:
38
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ciasto z czarną porzeczką, ciasto z porzeczkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!