Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Pralinki czekoladowo-orzechowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne domowe trufle czekoladowe z orzechami i likierem amaretto.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
1
godzina
godzinę
4
godziny
godzin
Łączny czas
5
godziny
godzin
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
4
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na pralinki czekoladowe z orzechami
25
g
śmietanki kremówki
(u mnie taka 30%)
20
g
miodu
200
g
czekolady mlecznej
25
g
czekolady gorzkiej
35
g
likieru Amaretto
35
g
masła
50
g
orzechów laskowych
50
g
herbatników
(lub innych ciasteczek)
kakao
(do obtoczenia)
cukier puder
(do obtoczenia)
Instrukcja
Jak zrobić pralinki czekoladowe z orzechami
Orzechy należy uprażyć. Najłatwiej wykonać to na patelni smażąc je bez tłuszczu przez parę minut.
50 g orzechów laskowych
Po ostygnięciu orzechów należy z nich zdjąć skórkę - powinna lekko odchodzić.
Oczyszczone orzechy oraz herbatniki mielimy w malakserze albo rozdrabniamy innym dowolnym sposobem.
50 g herbatników
Miód rozpuszczamy w śmietance - pomaga podgrzanie.
20 g miodu,
25 g śmietanki kremówki
Czekolady z masłem rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
200 g czekolady mlecznej,
25 g czekolady gorzkiej,
35 g masła
Dodajemy miód ze śmietaną i dokładnie mieszamy.
Na koniec, gdy masa będzie jednolita dodajemy likier Amaretto, orzechy i ciasteczka.
35 g likieru Amaretto
Odstawiamy do lodówki na parę godzin.
Gdy masa stwardnieje dzielimy na małe porcje łyżeczką i formujemy z nich kulki. Aby masa się nie kleiła do rąk można palce zwilżać zimną wodą.
Tak przygotowane kuleczki obtaczamy w kakao albo cukrze pudrze.
kakao,
cukier puder
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowo kluczowe
trufle czekoladowe, trufle z amaretto
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!