Formę do babki posmaruj masłem i wysyp mąką - możesz też zrobić specjalne smarowidło do foremek (zobacz w uwagach pod spodem).
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (termoobieg).
Krok 2 - przygotowanie ciasta na babkę dyniową
W misce zmieszaj mokre składniki oraz cukier (oprócz mleka!) - wymieszaj je łyżką lub rózgą kuchenną.
400 g puree z dyni, 300 g cukru, 240 ml oleju, 3 jajka
W drugiej większej misce zmieszaj suche składniki na ciasto.
450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj je dokładnie razem - jeśli ciasto jest zbyt gęste to dodaj do niego trochę mleka (ja nie musiałam go dodawać).
trochę mleka
Przelej ciasto do przygotowanej formy do pieczenia.
Krok 3 - jak upiec babkę dyniowo-kawową
Formę z babką wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wyjmij i odstaw na około 15 minut, po tym czasie delikatnie obkrój ją przy ściankach i ostrożnie przełóż na talerz - wystudź.
Krok 4 - jak zrobić lukier kawowy do babki
Cukier przesyp do miseczki i dodawaj porcjami kawę - mieszaj aż otrzymasz lekko lejący lukier.