Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Proste ciasto z gruszkami i orzechami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste ciasto z gruszkami i orzechami.
4.75
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
15
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia polska
Porcje
15
Calories
290
kcal
Wyposażenie
Przepis na tortownicę do pieczenia o wielkości około 23-24 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na proste ciasto z gruszkami i orzechami
2
jajka
(rozmiar L)
100
g
cukru
((pół szklanki) - lub więcej jeśli lubisz słodkie ciasta)
180
g
oleju
((3/4 szklanki) )
230
g
jogurtu naturalnego
((1 szklanka) )
300
g
mąki pszennej
((2 szklanki) )
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
gruszki
(duże (moje po obraniu i usunięciu gniazd miały 340 g))
1
garść
orzechów
Instrukcja
Jak zrobić proste ciasto z gruszkami i orzechami
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
2 jajka,
100 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
300 g mąki pszennej,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy jajecznej dodaj jogurt i zmiksuj.
230 g jogurtu naturalnego
Wsyp mąkę na zmianę z olejem i krótko zmiksuj.
180 g oleju
Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 23-24 cm.
Gruszki obierz i pokrój w plastry.
2 gruszki
Ułóż gruszki na wierzchu ciasta lekko je dociskając.
Posyp posiekanymi orzechami.
1 garść orzechów
Piecz około 45 minut w 180 stopniach (tryb góra/dół) - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
290
kcal
Weglowodany:
27
g
Protein:
5
g
Tłuszcz:
18
g
Słowo kluczowe
ciasto gruszkowe, ciasto z gruszkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!