Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Sprzęt
Obrazy do instrukcji
Uwagi
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Prosty piernik z jabłkami przepis z filmem.
Wypieki Beaty
Przepis na ekspresowy wilgotny i miękki piernik czekoladowy z tartymi jabłkami.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
20
minuty
minut
Czas gotowania
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
10
minuty
minut
Rodzaj
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
11
Calories
316
kcal
Wyposażenie
Podłużna forma do pieczenia o wielkości około 30/10 cm.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na piernik z jabłkami
3
jajka
(rozmiar L)
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
100
ml
oleju
125
ml
jogurtu naturalnego
(u mnie grecki)
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżeczki
przyprawy do piernika
25
g
gorzkiego kakao
(3 łyżki)
ok 150
g
tartego jabłka
składniki na polewę czekoladową
50
ml
śmietany kremówki
100
g
mlecznej czekolady
Instrukcja
Jak zrobić wilgotny piernik z jabłkami krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Formę do pieczenia posmaruj masłem i wysyp mąką, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg) lub 180 stopni (tryb góra/dół).
Około 200-220 g jabłek obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce - powinno wyjść około 150 g tartych jabłek.
Zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę.
225 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
25 g gorzkiego kakao
Zmieszaj razem olej i jogurt - nie musi to być dokładnie wymieszane.
100 ml oleju,
125 ml jogurtu naturalnego
Krok 2 - przygotuj ciasto na piernik
Jajka zmiksuj razem z cukrem aż będą gęste i bardzo puszyste - ja miksuję przez kilka minut mikserem na najwyższych obrotach.
3 jajka,
150 g cukru
Dodaj do ubitych jajek olej z jogurtem i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
Dodaj porcjami suche składniki - miksując krótko na niskich obrotach miksera.
Na koniec dodaj tarte jabłka i wymieszaj łyżką.
ok 150 g tartego jabłka
Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
Krok 3 - upiecz ciasto
Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto ostudź i wyjmij z formy.
Krok 4 - przygotuj polewę
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku aż będzie gorąca.
50 ml śmietany kremówki
Dodaj do śmietany połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści.
100 g mlecznej czekolady
Ostudź polewę i gdy zgęstnieje polej nią wierzch ciasta.
Możesz dodatkowo posypać ciasto posypkami.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=ch5wOMYrPZQ
Uwagi
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Zobacz w uwagach pod przepisem ewentualne zamienniki albo wskazówki do wykonania.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
316
kcal
Weglowodany:
34
g
Protein:
6
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ciasto piernik, piernik z tartymi jabłkami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!