Cofnij
Email Link
Drukuj
Ilustracja przepisu
Etykieta wartości odżywczych
Mniejszy
Normalny
Większy
Ptysie z kremem i owocami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie ptysie z kremem z białą czekoladą oraz deserem wiśniowym.
3.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij
Udostępnij
Drukuj
Czas przygotowania
55
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
1
godzina
godzinę
Łączny czas
2
godziny
godzin
15
minuty
minut
Rodzaj
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
17
Calories
214
kcal
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na ciasto ptysiowe
180
ml
wody
75
g
masła
100
g
mąki pszennej
(2/3 szklanki)
3
jajka
(rozmiar L)
składniki na krem z białej czekolady
250
g
mascarpone
100
białej czekolady
250
ml
śmietany kremówki
(mocno schłodzonej)
1
słoiczek
konfitury lub deseru
(Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto ptysiowe
Do garnka wlej wodę, dodaj masło oraz szczyptę soli - podgrzej razem do rozpuszczenia się masła.
180 ml wody,
75 g masła
Wsyp do garnka mąkę i mieszaj, aż całość zgęstnieje i połączy się w jednolitą masę.
100 g mąki pszennej
Zdejmij garnek z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Do chłodnej masy wbij po jednym jajku i po każdym dokładnie zmiksuj masę.
3 jajka
Przełóż ciasto do grubego woreczka z tylką (albo odetnij w woreczku końcówkę) i wyciśnij ptysie (najlepiej na papier do pieczenia).
Upiecz ptysie w 200 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20 minut - tak aby były rumiane.
Ptysie po upieczeniu ostudź, a następnie zetnij ostrym nożem wierzchołki.
Jak zrobić krem z białej czekolady do nadziania ptysi
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź.
100 białej czekolady
Zmiksuj czekoladę z zimnym serkiem mascarpone.
250 g mascarpone
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj, dodaj do niej mascarpone z czekoladą i miksuj aż krem będzie gęsty.
250 ml śmietany kremówki
Nałóż krem do ptysiów. Na krem nałóż trochę ulubionej konfitury lub deseru Stovit.
1 słoiczek konfitury lub deseru
Przykryj odkrojonym wierzchem i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Wartości Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Calories:
214
kcal
Weglowodany:
12
g
Protein:
3
g
Tłuszcz:
17
g
Słowo kluczowe
ptysie z wiśniami
Przetestować ten przepis?
Daj znać
w komentarzu!