Jak zrobić puszystą babkę biszkoptową krok po kroku
Krok 1 - przygotowania
Przygotuj formę do babki - dokładnie posmaruj ją masłem i wysyp mąką pszenną (możesz też zrobić proste smarowidło - zobacz w opisie pod przepisem).
Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (tryb góra/dół) lub 170℃ (tryb termoobieg).
Krok 2 - przygotowanie ciasta na babkę
Białka zacznij lekko miksować aby się delikatnie napuszyły.
4 białka
W trakcie dodaj cukier i cukier waniliowy, zwiększ obroty miksera na maksymalne i miksuj tak przez kilka minut, aż białka staną się bardzo białe i gęste.
170 g cukru, 15 g cukru waniliowego
Dodaj wtedy do nich sok i skórkę z cytryny - zmiksuj krótko na niskich obrotach.
sok z połowy cytryny, skórka starta z cytryny
Wlej olej i zmiksuj na niskich obrotach.
120 ml oleju
Dodaj żółtka i je też zmiksuj krótko i tylko do połączenia.
4 żółtka
Wsyp porcjami mąkę i miksuj na niskich obrotach tylko do połączenia - skończ miksowanie, gdy jeszcze widać na obrzeżach nie połączoną do końca mąkę.
Wtedy przemieszaj już tylko ciasto łyżką.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy na babkę i wyrównaj powierzchnię.
Krok 3 - pieczenie babki
Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę wyjmij i pozostaw na blacie kuchennym na około 5-10 minut.
Po tym czasie delikatnie obkrój babkę nożem przy brzegach formy.
Ostrożnie obróć formę do góry nogami i wyjmij babkę - zostaw do zupełnego wystudzenia.
Krok 4 - przygotowanie lukru
Cukier puder przesyp do miseczki, dodaj do niego najpierw 1 łyżkę mleka i wymieszaj, dodaj więcej mleka i gdy otrzymasz lekko lejący lukier posmaruj nim wierzch babki.
100 g cukier puder, ok 2 łyżki mleka
Możesz na koniec posypać babkę skórką startą z cytryny.