Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Wyposażenie
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Puszysty piernik z melasą przepis z filmem
Wypieki Beaty
Przepis na prosty, puszysty i wilgotny piernik upieczony na melasie i posmarowany kremem z mascarpone i białej czekolady.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
5
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
12
Kalorie
338
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę 22-23 cm średnicy.
Nie blokuj ekranu
(Ekran pozostanie włączony)
Składniki
składniki na puszysty piernik:
250
g
mąki pszennej
((1 i 2/3 szklanki) )
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
3
łyżeczki
przyprawy do piernika
1
szczypta
soli
180
ml
melasy
((3/4 szklanki) )
180
ml
wody
(ciepłej )
115
g
masła
(miękkiego )
70
g
cukru trzcinowego
(- 1/3 szklanki)
1
jajko
( rozmiar L)
składniki na krem z białej czekolady:
250
g
mascarpone
100
czekolady
(białej )
Instrukcja
Jak zrobić miękki i puszysty piernik:
W dużej misce wymieszaj razem mąkę, sól, sodę i przyprawę do piernika.
250 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 szczypta soli,
3 łyżeczki przyprawy do piernika
Melasę zalej ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj.
180 ml melasy,
180 ml wody
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
115 g masła,
70 g cukru trzcinowego
Dodaj jajko i do masy maślanej i krótko zmiksuj.
1 jajko
Dodaj do masy część mąki - zmiksuj.
Wlej melasę z wodą, dodaj część mąki i zmiksuj.
Dodaj resztę mąki i krótko zmiksuj - nie miksuj za długo.
Przelej ciasto do formy o wielkości około 22-23 cm średnicy.
Piecz w 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem z białej czekolady do piernika
Serek mascarpone krótko zmiksuj.
250 g mascarpone
Dodaj do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę - zmiksuj do połączenia składników.
100 czekolady
Nałóż krem na piernik.
Możesz dodatkowo udekorować wierzch ciasta wg uznania.
Film
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Calories:
338
kcal
Weglowodany:
36
g
Protein:
4
g
Tłuszcz:
20.3
g
Błonnik:
0.5
g
Słowa kluczowe
miękki piernik, szybki piernik
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!