Drożdże rozprowadź w ciepłym mleku i łyżeczce cukru, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
50 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml mleka
Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałeczki.
2 brzoskwinie
Resztę składników włóż do dużej miski, jak drożdże wyrosną dodaj do miski i szybko wyrób ciasto (ręcznie albo mikserem), jeśli ciasto będzie się wydawało za gęste - dodaj jeszcze odrobinę mleka.
0,5 kg mąki pszennej, 100 g cukru, 2 jajka
Na koniec dodaj brzoskwinie i delikatnie wymieszaj.
Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj łyżką ciasto, smaż racuchy na małym ogniu (możesz też patelnię przykryć podczas smażenia przykrywką, wtedy placki będą robić się szybciej).
Ja wykałaczką sprawdzam, czy ciasto jest jeszcze surowe w środku, jeśli patyczek jest czysty można wyciągać racuchy.