Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto drożdżowe z bananami w karmelu
Wypieki Beaty
Prosta drożdżówka z bananami w sosie karmelowym z dużą ilością kruszonki na wierzchu.
4.8
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas wykonania
40
minut
1
godz
45
minut
Czas całkowity
2
godz
10
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
13
porcji
Kalorie
311
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe
25
g
świeżych drożdży
120
ml
ciepłego mleka
1
łyżeczka
cukru
do drożdży
300
g
mąki
2 szklanki
50
g
cukru
1/4 szklanki
2
jajka
rozmiar L
25
ml
oleju
2 łyżki
banany w karmelu
2
banany
około 200 g
100
g
cukru
pół szklanki
50
g
masła
90
ml
śmietanki kremówki
kruszonka
100
g
mąki
2/3 szklanki
70
g
cukru
1/3 szklanki
60
g
masła
3 lekko czubate łyżki
Instrukcja
ciasto drożdżowe
Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru, zalej letnim mlekiem i wymieszaj.
25 g świeżych drożdży,
120 ml ciepłego mleka,
1 łyżeczka cukru
Przykryj drożdże i odstaw na około 15 minut aż zaczną pracować.
W misie miksera umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej.
300 g mąki,
50 g cukru,
2 jajka,
25 ml oleju
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na około godzinę.
banany w karmelu
Na suchą patelnię wsyp cukier i dodaj łyżkę wody - podgrzewaj aż cały cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
100 g cukru
Dodaj do rozpuszczonego cukru masło i ostrożnie wymieszaj.
50 g masła
Wlej śmietankę i mieszaj aż sos nabierze gładkości.
90 ml śmietanki kremówki
Banany pokrój w plasterki, a następnie ugnieć widelcem.
2 banany
Dodaj banany do sos karmelowego i wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
kruszonka
Wsyp do miseczki mąkę, dodaj cukier oraz pokrojone na kawałki masło.
100 g mąki,
70 g cukru,
60 g masła
Rozgnieć całość palcami tak aby utworzyć grudki.
ciasto
Formę do pieczenia o średnicy około 26 cm posmaruj masłem i wysyp mąką.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko wymieszaj i przełóż do foremki.
Na wierzch wyłóż banany w karmelu.
Posyp ciasto kruszonką.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na pół godziny, aby podrosło.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni (tryb góra-dół).
Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez około 35 minut - aż będzie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
311
kcal
Białko:
6
g
Tłuszcz:
14
g
Słowa kluczowe
banany, drożdże, karmel, sos karmelowy
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!