Herbatniki porządnie rozkrusz, albo zmiksuj malakserem, dodaj rozpuszczone masło oraz cynamon i wymieszaj (moja masa była mokra, ale dalej bardziej sypka).
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka z masłem i ugnieć na całej powierzchni.
Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, jajami, jogurtem grecki i mąką.
Odlej około 3/4 szklanki a resztę sernika wlej na spód z ciasteczek.
Odlaną masę dodaj do puree z dyni, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Nałóż łyżeczką masę dyniową na wierzch sernika.
Patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszaj wierzch ciasta.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i czekaj aż piekarnik ostygnie.
Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można go też jeść od razu :)