Herbatniki porządnie rozkrusz, albo zmiksuj malakserem, dodaj rozpuszczone masło oraz cynamon i wymieszaj (moja masa była mokra, ale dalej bardziej sypka).
około 300 g ciasteczek, około 80 g masła, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ciasteczka z masłem i ugnieć na całej powierzchni.
Twaróg zmiksuj krótko z cukrem, jajami, jogurtem grecki i mąką.
1 kg dobrego, 180 g gęstego jogurtu, 4 jajka, 150 g cukru, 2 czubate łyżki mąki pszennej
Odlej około 3/4 szklanki a resztę sernika wlej na spód z ciasteczek.
Odlaną masę dodaj do puree z dyni, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
150 g gęstego puree z dyni, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Nałóż łyżeczką masę dyniową na wierzch sernika.
Patyczkiem do szaszłyków delikatnie przemieszaj wierzch ciasta.
Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
Po tym czasie piekarnik wyłącz, uchyl lekko drzwiczki i czekaj aż piekarnik ostygnie.
Sernik najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, ale można go też jeść od razu :)