Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Gofry na wodzie
Wypieki Beaty
Przepis na niezawodne ciasto na gofry.
4.55
z
20
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
50
minut
Danie
Deser
,
Gofry
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
17
Kalorie
190
kcal
Składniki
4
jajka
rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
100
g
cukru
pół szklanki
450
g
mąki pszennej
3 szklanki
0,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody oczyszczonej
0,5
szklanki
oleju
420
ml
wody gazowanej
(1 i 3/4 szklanki)
Instrukcja
Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
4 jajka
W drugiej większej misce zmiksuj żółtka razem z cukrem aż będą puszyste (tak jak kogel mogiel).
4 jajka,
100 g cukru
Dodaj do żółtek trochę oleju i wody i zmiksuj.
Mąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą.
450 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Dodawaj mąkę do żółtek na zmianę z olejem i wodą.
0,5 szklanki oleju,
420 ml wody gazowanej
Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
Usmażone gofry odkładaj na kratkę - nie układaj gorących gofrów jeden na drugim, bo zmiękną.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
190
kcal
Weglowodany:
22
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
9
g
Słowa kluczowe
chrupiące gofry
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!