Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Proteinowe ciasto z truskawkami
Wypieki Beaty
Przepis na ciasto owocowe z dodatkiem odżywki białkowej - idealne dla sportowców.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
200
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
2
jajka
rozmiar L
100
g
cukru
(pół szklanki)
150
g
mąki
(1 szklanka)
50
g
oddżywki białkowej
truskawkowej (2 duże miarki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
szklanki
oleju
150
g
jogurtu naturalnego
(pół szklanki)
200
g
truskawek
- użyłam trochę mniej i dodałam borówki
Instrukcja
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
W tym czasie przesiej przez sito mąkę, odżywkę i proszek do pieczenia.
Do zmiksowanych wlej olej i zmiksuj.
Dodaj mąkę na zmianę z jogurtem naturalnym i krótko zmiksuj.
Przelej ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 21 cm.
Na wierzchu ułóż owoce - truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki jeśli są duże.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
200
kcal
Weglowodany:
24
g
Białko:
8
g
Tłuszcz:
8
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!