Proteinowe ciasto z truskawkami

 

proteinowe ciasto z truskawkami

 

Jeśli zaglądacie tu regularnie i śledzicie moje social media, to wiecie, że razem z mężem biegamy.

Szczególnie mój mąż się wciągnął i teraz to już maratony robi jako treningi przed biegami 😮

Dzisiaj to wyzwaniami są dla niego biegi ultra – np. 80 km po Bieszczadach 😮 Ja sobie nawet nie jestem w stanie wyobrazić takich dystansów, a co dopiero je przebiec.

Takie ciężkie treningi wymagają odpowiedniej diety. A ja wtedy wpadam cała na biało i serwuję mu pyszne węglowodanki pod postacią drożdżówek.

O tak, drożdżówki, to niezłe paliwko dla biegaczy 😀

A teraz robiłam mu proteinowe ciasto z truskawkami wzbogacone truskawkową odżywką białkową (użyłam takiej).

Zresztą takie ciasto z dodatkową porcją białka będzie idealne nie tylko dla biegaczy, ale również dla trenujących siłowo, albo osób z niedoborami białka.

 

ciasto z truskawkami i borówkami ciasto z odżywką białkową i truskawkami
 

ciasto z odżywką białkową i owocami proste ciasto z owocami
 

proste ciasto z borówkami proste ciasto z truskawkami
 

Proteinowe ciasto z truskawkami – przepis do druku

 

Proteinowe ciasto z truskawkami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 50 g (2 duże miarki) truskawkowej oddżywki białkowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki oleju
  • 150 g (pół szklanki) jogurtu naturalnego
  • około 200 g truskawek - użyłam trochę mniej i dodałam borówki
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. W tym czasie przesiej przez sito mąkę, odżywkę i proszek do pieczenia.
  3. Do zmiksowanych wlej olej i zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę na zmianę z jogurtem naturalnym i krótko zmiksuj.
  5. Przelej ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 21 cm.
  6. Na wierzchu ułóż owoce - truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki jeśli są duże.
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 200 Tłuszcze: 8 g Węglowodany: 24 g Białka: 8 b