Proteinowe ciasto z truskawkami
Jeśli zaglądacie tu regularnie i śledzicie moje social media, to wiecie, że razem z mężem biegamy.
Szczególnie mój mąż się wciągnął i teraz to już maratony robi jako treningi przed biegami 😮
Dzisiaj to wyzwaniami są dla niego biegi ultra – np. 80 km po Bieszczadach 😮 Ja sobie nawet nie jestem w stanie wyobrazić takich dystansów, a co dopiero je przebiec.
Takie ciężkie treningi wymagają odpowiedniej diety. A ja wtedy wpadam cała na biało i serwuję mu pyszne węglowodanki pod postacią drożdżówek.
O tak, drożdżówki, to niezłe paliwko dla biegaczy :D
A teraz robiłam mu proteinowe ciasto z truskawkami wzbogacone truskawkową odżywką białkową (użyłam takiej).
Zresztą takie ciasto z dodatkową porcją białka będzie idealne nie tylko dla biegaczy, ale również dla trenujących siłowo, albo osób z niedoborami białka.






Proteinowe ciasto z truskawkami – przepis do druku

Proteinowe ciasto z truskawkami
Składniki
- 2 duże jajka rozmiar L
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 150 g (1 szklanka) mąki
- 50 g (2 duże miarki) truskawkowej oddżywki białkowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju
- 150 g (pół szklanki) jogurtu naturalnego
- około 200 g truskawek - użyłam trochę mniej i dodałam borówki
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- W tym czasie przesiej przez sito mąkę, odżywkę i proszek do pieczenia.
- Do zmiksowanych wlej olej i zmiksuj.
- Dodaj mąkę na zmianę z jogurtem naturalnym i krótko zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 21 cm.
- Na wierzchu ułóż owoce - truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki jeśli są duże.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze