Przepis na przepyszny i do tego piękny mimo swojej prostoty wilgotny tort czekoladowy z kawą przekładany pysznym kremem mascarpone. Taki tort będzie idealny na specjalne okazje.
Czekoladę połam na kawałki, przełóż do żaroodpornej miseczki, postaw na garnku z wodą - tak aby dno miseczki nie dotykało wody i podgrzewaj aż czekolada się rozpuści. Zdejmij miskę z garnka i lekko ostudź.
100 g gorzkiej czekolady
Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
175 g masła, 200 g cukru
Mąkę zmieszaj z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
250 g mąki pszennej, 50 g mielonych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodaj rozpuszczoną czekoladę i krótko zmiksuj.
Dodaj pojedynczo jajka i zmiksuj do połączenia.
4 jajka
Wsyp porcjami mąkę na zmianę z maślanką - nie miksuj już za długo - tylko do połączenia składników.
200 ml maślanki
Przełóż ciasto do dwóch form do pieczenia o średnicy około 20 cm.
Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Przekrój ciasta na dwa blaty - z jednego ciasta ścięłam dodatkowo wypukły wierzch i go rozdrobniłam.
Jak zrobić krem z mascarpone do tortu
Umieść w misce wszystkie składniki kremu - kremówka i mascarpone muszą być bardzo mocno schłodzone - i zmiksuj na wysokich obrotach, tak aby krem się ubił i zgęstniał.
500 g serka mascarpone, 250 ml zimnej śmietany kremówki - użyłam 30 %, 50 g cukru pudru, 2 łyżki amaretto
Tort czekoladowo-kawowy złożenie
Przygotuj poncz z kawy i amaretto.
ok 75 ml espresso, 100 ml amaretto, 2-3 łyżeczki cukru
Nasącz nim blaty ciasta.
Każdy blat przełóż kremem - odłóż część kremu do posmarowania wierzchu tortu - i posyp tartą czekoladą.
Na koniec posmaruj wierzch i boki tortu.
Możesz dodatkowo obsypać boki pokruszonym ciastem oraz tartą czekoladą.