Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto z twarogiem i owocami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na szybkie ciasto z twarogiem i mnóstwem owoców. Takie ciasto świetnie się sprawdzi do kubka kawy albo herbaty.
4.74
z
30
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
12
Kalorie
264
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 22-24 cm średnicy.
Składniki
składniki na ciasto z twarogiem i owocami
250
g
mąki pszennej
((1 i 2/3 szklanki) )
100
g
cukru
((pół szklanki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
(opcjonalnie)
120
g
masła
(rozpuszczonego i ostudzonego - może też być olej)
3
jajka
(rozmiar L)
250
g
twarożku
((użyłam sernikowy z wiaderka) - podzielonego na pół)
1
łyżka
cukru waniliowego
300
g
owoców
( - użyłam jedno większe jabłko pokrojone w nieduże plasterki oraz trochę mrożonych owoców leśnych)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z twarogiem i owocami krok po kroku
Zmieszaj w misce suche składniki - mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sół.
250 g mąki pszennej,
100 g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki soli
W drugiej misce zmiksuj jajka z połową twarogu.
3 jajka,
250 g twarożku
Dodaj jajka z twarogiem do suchych składników i zmiksuj, wlej rozpuszczone masło i zmiksuj.
120 g masła
Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do formy i wyrównaj.
Pozostały twaróg wymieszaj z łyżką cukru waniliowego i posmaruj nim wierzch ciasta.
1 łyżka cukru waniliowego
Wyłóż owoce rozkładając je równomiernie na cieście
300 g owoców
Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
264
kcal
Weglowodany:
26
g
Białko:
7
g
Tłuszcz:
15
g
Słowa kluczowe
ciasto owocowe, ciasto z twarogiem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!