Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Żurawinowe mince pies
Wypieki Beaty
Przepis na około 24 kruche babeczki.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
1
godz
30
minut
Czas wykonania
30
minut
Czas całkowity
2
godz
Danie
Babeczki
Porcje
24
Kalorie
120
kcal
Składniki
żurawinowe nadzienie:
75
g
(1/3 szklanki) cukru trzcinowego
60
ml
słodkiego czerwonego wina
300
g
żurawiny
(użyłam mrożoną)
1
łyżeczka
mielonego cynamonu
1
łyżeczka
mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonych goździków
150
g
rodzynek
30
g
suszonej żurawiny
2
łyżki
miodu - lub do smaku
kruche ciasto pomarańczowe:
240
g
(1 i 2/3 szklanki) mąki
60
g
margaryny - zimnej
60
g
masła - zimnego
sok z jednej pomarańczy
Instrukcja
Przygotuj farsz - do rondelka włóż żurawinę, rodzynki oraz suszoną żurawinę, dodaj cukier, przyprawy i wino.
Gotuj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn odparuje.
Przestudź lekko, a następnie dodaj miód.
Gotowe nadzienie możesz przechowywać w lodówce, w szczelnym opakowaniu nawet przez tydzień.
Aby zrobić kruche ciasto rozgnieć masło, margarynę oraz mąkę aż utworzy kruszonkę.
Zacznij dolewać po trochu sok z pomarańczy - tylko tyle aby ciasto ładnie się połączyło.
Gotowe ciasto podziel na dwie porcje i zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 20-30 minut.
Wyjmij jedną porcję ciasta i cienko rozwałkuj.
Okrągłą foremką o średnicy około 6 cm wytnij 12 kółek.
Wylep nimi foremki do babeczek.
Nałóż do środka trochę farszu.
Resztki ciasta ponownie zagnieć i rozwałkuj, wytnij nieduże gwiazdki i połóż je na wierzchu babeczek.
Babeczki piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 15 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu odczekaj 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij babeczki.
Przygotuj drugą porcję babeczek i upiecz ją.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
g
Kalorie:
120
kcal
Weglowodany:
18
g
Białko:
2
g
Tłuszcz:
4
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!