Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babeczki porzeczkowe
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i puszyste babeczki z krem porzeczkowym i dżemem porzeczkowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
25
minut
Czas całkowity
55
minut
Danie
Babeczki
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
12
Kalorie
297
kcal
Składniki
babeczki:
175
g
mąki pszennej
(1 szklanka i jedna czubata łyżka)
150
g
cukru
3/4 szklanki
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
sody
110
g
masła
miękkiego
0,5
szklanki
mleka
- w temperaturze pokojowej
40
g
kwaśnej śmietany
lub jogurtu - w temperaturze pokojowej
2
małe
jajka
- w temperaturze pokojowej
12
łyżeczek
Dżemu
z Czarnych Porzeczek Stovit
krem:
250
g
serka mascarpone
zimnego
około 140
g
Dżemu
z Czarnych Porzeczek Stovit
Instrukcja
Zmieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
175 g mąki pszennej,
150 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody
Dodaj pokrojone masło oraz połowę mleka (1/4 szklanki) - krótko zmiksuj.
110 g masła,
0,5 szklanki mleka
Dodaj jajka, resztę mleka i jogurt - zmiksuj krótko - tylko do połączenia.
2 małe jajka,
40 g kwaśnej śmietany
Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do babeczek.
Na wierzch nałóż po łyżeczce Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit.
12 łyżeczek Dżemu
Piecz babeczki w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu babeczki ostudź.
Aby przygotować krem zmiksuj zimne mascarpone z resztą Dżemu z Czarnych Porzeczek Stovit (około 140 g).
250 g serka mascarpone,
około 140 g Dżemu
Kremem udekoruj babeczki.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
297
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
18
g
Słowa kluczowe
babeczki z czarną porzeczką, porzeczkowe babeczki z kremem
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!