Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto drożdżowe z jagodami
Wypieki Beaty
Przepis na puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i kruszonką.
4.41
z
32
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
4
godz
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
4
godz
40
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
17
Kalorie
257
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe:
30
g
drożdży
świeżych
220
ml
mleka
ciepłego, nie gorącego
1
łyżeczka
cukru
do drożdży
450
g
mąki pszennej
(3 szklanki)
70
g
cukru
(1/3 szklanki)
2
jajka
- użyłam rozmiar L
50
g
masła
rozpuszczonego i przestudzonego
1
łyżka
octu
jagody:
400
g
jagód
1
łyżka
cukru
1
łyżka
maki ziemniaczanej
kruszonka:
100
g
masła
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
70
g
cukru
(1/3 szklanki)
Instrukcja
Drożdże rozkrusz, zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
30 g drożdży,
220 ml mleka,
1 łyżeczka cukru
W misie miksera umieść mąkę, jajka, ocet, cukier oraz masło. Wlej rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
450 g mąki pszennej,
70 g cukru,
2 jajka,
1 łyżka octu,
50 g masła
Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tak na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Formę do pieczenia o wymiarach około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do foremki i równo rozprowadź (możesz pomóc sobie wilgotnymi dłoniami, albo łyżką zamoczoną w wodzie).
Jagody zmieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną - wysyp na ciasto i rozprowadź równą warstwą.
400 g jagód,
1 łyżka cukru,
1 łyżka maki ziemniaczanej
Aby przygotować kruszonkę masło rozetrzyj z mąką i cukrem tak aby powstała grudkowata masa - posyp kruszonką ciasto.
100 g masła,
150 g mąki pszennej,
70 g cukru
Blaszkę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce - w tym czasie ciasto trochę urośnie.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
Piecz ciasto przez około 40-45 minut, aż będzie zarumienione, a patyczek włożony w środek będzie suchy.
Po upieczeniu lekko ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
257
kcal
Weglowodany:
35
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
10
g
Słowa kluczowe
drożdżowe ciasto z jagodami, drożdżówka z owocami i kruszonką
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!