Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Rajska szarlotka
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną szarlotkę z dodatkiem brzoskwiń i kokosowego budyniu.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
55
minut
Czas całkowity
1
godz
35
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
30
Kalorie
211
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
spód:
200
g
masła
miękkiego
100
g
cukru
(pół szklanki)
250
g
mąki pszennej
(1 i 2/3 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
4
jajka
- użyłam rozmiar L
budyń kokosowy:
2
budynie śmietankowe
lub waniliowe - opakowania po 40 g
750
ml
mleka
50
g
wiórek kokosowych
4
łyżki
cukru
kruszonka:
100
g
masła
150
g
mąki pszennej
(1 szklanka)
70
g
cukru
(1/3 szklanki)
dodatkowo
1
słoik
jabłek
i brzoskwiń prażonych firmy Stovit
Instrukcja
budyń:
Z mleka odlej około pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem i wiórkami kokosowymi.
750 ml mleka,
50 g wiórek kokosowych,
4 łyżki cukru
W odlanym mleku rozpuść budynie, wlej je do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj.
2 budynie śmietankowe
Gdy budyń zgęstnieje zestaw go z palnika.
Jeśli budyń robisz wcześniej, to wierzch przykryj folią spożywczą i po ostudzeniu schowaj do lodówki.
ciasto:
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (szybciej pójdzie, jeśli użyjesz cukier puder).
200 g masła,
100 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
250 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do masy maślanej dodawaj pojedynczo jajka, a po każdym z nich wsyp łyżkę mąki.
4 jajka
Krótko zmiksuj całość.
Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - nie miksuj za długo, bo ciasto może mieć potem zakalec.
Formę do pieczenia o wielkości koło 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto i rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
Jabłka i brzoskwinie prażone Stovit wyłóż na wierzch ciasta.
1 słoik jabłek
Na jabłka nałóż budyń - może być gorący .
Przygotuj kruszonkę - zmieszaj masło z cukrem i mąką aż utworzy grudkowatą masę.
100 g masła,
70 g cukru,
150 g mąki pszennej
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Piecz całość w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu ostudź i odstaw na około 1-2 godziny do stężenia.
Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
211
kcal
Weglowodany:
24
g
Białko:
3
g
Tłuszcz:
11
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!