Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Szarlotka na biszkopcie
Wypieki Beaty
Przepis na prostą i lekką szarlotkę na biszkopcie z dodatkiem bitej śmietany.
4.67
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Kalorie
114
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
biszkopt:
4
jajka
- użyłam rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
120
g
mąki pszennej
(3/4 szklanki)
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
2,5
kg
jabłek
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
1
łyżka
mąki ziemniaczanej
1
galaretka cytrynowa
dodatkowo:
250
ml
śmietany kremówki
zimnej
1
łyżka
cukru pudru
(lub do smaku)
Instrukcja
biszkopt:
Białka lekko zmiksuj, wsyp cukier i miksuj dalej na najwyższych obrotach miksera - aż białka będą gęste, białe i lśniące.
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
Wyłącz mikser, dodaj do białek żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką.
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Przelej do formy ciasto.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 30 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na pół - na dwa blaty.
jabłka:
Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przełóż do dużego garnka, dodaj cukier i smaż aż owoce się rozpadną.
Galaretkę zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do gotujących się jabłek - dokładnie wymieszaj.
wykończenie:
Spodni blat ciasta umieść ponownie w formie do pieczenia, wyłóż na nią jabłka - mogą być gorące i przykryj górnym blatem.
Odstaw do wystudzenia na kilka godzin.
Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i posmaruj bitą śmietaną wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
114
kcal
Weglowodany:
21
g
Białko:
1
g
Tłuszcz:
3
g
Błonnik:
1.6
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!