Drożdże rozpuść w letniej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
15 g świeżych drożdży, 50 ml letniej wody
W dużej misie zmiksuj jajka aż będą jasne i gęste.
6 jajek
Wolnym strumieniem wlej do jajek rozpuszczone i przestudzone masło nie przerywając miksowania.
125 g masła
Wlej rozczyn drożdżowy, zmniejsz obroty i zacznij dodawać porcjami mąkę - gdy ciasto zrobi się zbyt gęste, to zmień ubijaczkę na mieszadło i miksuj aż ciasto będzie gładkie.
375 g mąki pszennej
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40-50 minut - aż wyrośnie.
Po tym czasie ponownie zamieszaj chwilę ciasto.
Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Przełóż ciasto.
Wstaw ciasto do piekarnika ustawionego na 30-35 stopni (bez przykrycia) i czekaj aż ciasto wyrośnie i zacznie wystawać lekko ponad brzegi formy.
Wtedy włącz piekarnik na 150 stopni (tryb góra/dół) i piecz babkę przez około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu zetnij ostrym nożem wystającą ponad formę część ciasta.
Jak zrobić syrop cytrusowy do babki
W trakcie pieczenia babki przygotuj syrop.
Do garnka wsyp cukier, dodaj limoncello, wanilię, cynamon, goździki, liście laurowe i gałązkę rozmarynu.
250 g cukru trzcinowego, 375 ml limoncello, 1 laska cynamonu, 2 goździki, 2 listki laurowe, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 0,5 laski wanilii
Pomarańcze i cytrynę sparz i wyszoruj.
2 pomarańcze, 1 cytryna
Ostrym nożykiem szczelinowym zetnij skórki i dodaj je do garnka.
Wyciśnij sok z pomarańczy i cytryny, przelej do kubka z miarką i dolej tyle wody, aby uzyskać 250 ml - przelej soki do garnka.
Gotuj syrop aż zgęstnieje i zredukuje się mniej więcej o połowę.
Upieczoną babkę - jeszcze gorącą - w foremce - polewaj syropem - również przy krawędziach foremki.
Odstaw na noc bez wyciągania z formy - gdy ostygnie możesz ją przykryć folią spożywczą.
Następnego dnia, lekko podważ babkę z boków i ostrożnie wyjmij na talerz.
Jeśli chcesz babkę polać lukrem to wsyp cukier puder do miseczki i dolewaj po trochu śmietanę kremówkę - do momentu, aż lukier będzie płynny.