Jak zrobić drożdżowe bułeczki jak róże krok po kroku
Przygotuj zaczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować - na około 20 minut.
15 g drożdży, 100 ml mleka, 1 łyżeczka cukru
W misie umieść mąkę, jajko oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (jeśli jest za gęste to możesz dodać trochę mleka).
250 g mąki pszennej, 50 g oleju, 1 jajko
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 5 mm.
Dużą szklanką lub wykrawaczką (używałam taką o średnicy około 9 cm) wytnij z ciasta koła.
Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
Zlepiaj razem po trzy koła - tak aby delikatnie się na siebie nachodziły (popatrz na zdjęcie pod spodem).
Środek kółek posmaruj dżemem truskawkowym Stovit.
80 g dżemu
Delikatnie zwiń razem kółka, tak aby utworzyły rulonik.
Przekrój każdy taki rulonik na środku na pół, tak utworzą się po dwie róże.
Ułóż bułeczki w posmarowanej olejem foremce - delikatnie rozchyl "płatki" - zachowaj odstęp między bułeczkami.
Foremkę wypełnioną bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
Piecz bułeczki przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
Po upieczeniu możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) oraz odrobiny śmietany kremówki lub mleka - dodaj tyle aby lukier był płynny, ale nie rzadki.