Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Babka piaskowa dwukolorowa
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę waniliowo-kakaową.
4.45
z
9
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
1
godz
Czas całkowity
1
godz
30
minut
Danie
Babka
,
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
11
Kalorie
290
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o długości około 30 cm.
Składniki
4
jajka
- rozmiar L lub XL - białka i żółtka oddzielnie
250
g
miękkiej margaryny
do pieczenia
200
g
cukru pudru
(1 i 1/3 szklanki)
1
łyżka
cukru waniliowego
150
g
mąki tortowej
(1 szklanka)
50
g
mąki ziemniaczanej
(2 lekko czubate łyżki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
budynie waniliowe bez cukru
(paczki po 40 g)
2
łyżki
gorzkiego kakao
70
ml
mleka
Instrukcja
Zmiksuj białka z połową cukru na puszystą i gęstą masę.
Miękką margarynę zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym.
Zmieszaj razem obydwie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę zmieszanej mąki.
Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
Dodaj resztę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta - dodaj do niej kakao i wymieszaj.
Foremkę keksową o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Wylej na dno połowę białego ciasta.
Na nie wylej ciasto czekoladowe, a na koniec resztę białego ciasta.
Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka..
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
290
kcal
Weglowodany:
40
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
12
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!