Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Babka piaskowa dwukolorowa przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i puszystą babkę waniliowo-kakaową.
4.60
z
15
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
minut
Czas wykonania
1
hour
godz
Czas całkowity
1
hour
godz
30
minut
minut
Danie
Babka
,
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
11
Kalorie
290
kcal
Wyposażenie
Przepis na foremkę o długości około 30 cm.
Składniki
składniki na babkę piaskową
4
białka
(- z jajek rozmiar L )
4
żółtka
250
g
margaryny
(do pieczenia miękkiej (może też być masło))
200
g
cukru pudru
((1 i 1/3 szklanki) - w porcjach po 100 g)
1
łyżka
cukru waniliowego
150
g
mąki tortowej
((1 szklanka) )
50
g
mąki ziemniaczanej
((2 lekko czubate łyżki) )
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
budynie waniliowe
( bez cukru (paczki po 40 g) w proszku)
2
łyżki
gorzkiego kakao
70
ml
mleka
Instrukcja
Jak zrobić babkę piaskową
Zmiksuj białka z połową cukru na puszystą i gęstą masę.
4 białka,
200 g cukru pudru
Miękką margarynę zmiksuj z resztą cukru i cukrem waniliowym.
250 g margaryny,
1 łyżka cukru waniliowego
Zmieszaj razem obydwie mąki, budynie i proszek do pieczenia.
150 g mąki tortowej,
50 g mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 budynie waniliowe
Do masy maślanej dodaj pojedynczo po jednym żółtku i po każdym dodaj łyżkę zmieszanej mąki.
4 żółtka
Miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
Dodaj resztę mąki oraz mleko - krótko zmiksuj.
70 ml mleka
Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta - dodaj do niej kakao i wymieszaj.
2 łyżki gorzkiego kakao
Foremkę keksową o długości około 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, albo posmaruj masłem i wysyp mąką.
Wylej na dno połowę białego ciasta.
Na nie wylej ciasto czekoladowe, a na koniec resztę białego ciasta.
Piecz babkę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (tryb góra/dół) przez około godzinę - do suchego patyczka..
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Notatki
Szklana ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
290
kcal
Weglowodany:
40
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
12
g
Słowa kluczowe
babka marmurkowa, babka z kakao
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!