Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto cynamonowe
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne ucierane ciasto z masą cynamonową w środku.
4.16
z
33
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
14
Kalorie
291
kcal
Wyposażenie
Przepis na większą keksówkę - ja użyłam taką o długości 30 cm. Możecie też upiec ciasto w bardziej płaskiej foremce, wtedy skróćcie czas pieczenia.
Składniki
ciasto:
450
g
mąki pszennej
(3 szklanki)
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
1,5
szklanki
mleka
w temperaturze pokojowej
2
jajka
rozmiar L
1/3
szklanki
oleju
masa cynamonowa:
55
g
masła
rozpuszczonego
100
g
cukru trzcinowego
(pół szklanki)
2
łyżki
mąki pszennej
1
łyżka
cynamonu
mielonego
Instrukcja
Cukier zmiksuj z jajkami na puszystą i gęstą masę.
2 jajka,
150 g cukru
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia.
450 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do masy jajecznej dodawaj po trochu mąkę na zmianę z mlekiem i olejem - miksuj tylko ! do połączenia składników.
1,5 szklanki mleka,
1/3 szklanki oleju
Długą formę keksową (około 30 cm długości) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Wlej mniej więcej połowę ciasto do foremki.
Przygotuj masę cynamonową - zmieszaj razem wszystkie składniki.
55 g masła,
100 g cukru trzcinowego,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka cynamonu
Nałóż łyżeczką połowę masy na wierzch wlanego ciasta.
Wlej resztę ciasta, a na niego wyłóż resztę masy cynamonowej.
Ostrym nożem przejedź kilka razy w cieście - tak aby wymieszać ciasto z masą cynamonową.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu odczekaj z 10 minut, a następnie ostrożnie wyjmij ciasto.
Ostudź (chociaż ja się dobrałam do niego jeszcze na ciepło :)).
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
291
kcal
Weglowodany:
44
g
Białko:
5.3
g
Tłuszcz:
11
g
Słowa kluczowe
cynamon
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!