Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Gofry Michela Roux
Wypieki Beaty
Przepis na około 10 małych - niepełnych gofrów.
5
z
1
oceny
Drukuj Przepis
Przypnij przepis
Udostępnij
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
40
minut
Danie
Gofry
Porcje
10
Kalorie
222
kcal
Składniki
1x
2x
3x
160
g
(lekko czubata szklanka) mąki pszennej
1
łyżka
cukru
(użyłam cukru z wanilią)
50
g
rozpuszczonego masła
270
ml
mleka
2
duże jajka - żółtka i białka oddzielnie
szczypta
soli
opcjonalnie ulubiony aromat
Instrukcja
W misce zmiksuj razem mąkę, cukier, masło, dwa żółtka oraz mniej więcej 1/3 mleka.
Powoli dolej resztę mleka i zmiksuj.
Odstaw ciasto na około 10 minut.
W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli - aż będą gęste i białe.
Dodaj białka do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej gofrownicę.
Nalewaj porcje ciasta (ja lałam 1 chochlę na dwa gofry) i smaż aż będą rumiane.
Gotowe gofry układaj na kratce, tak aby odparowały.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
222
kcal
Weglowodany:
24
g
Białko:
6
g
Tłuszcz:
11
g
Błonnik:
0.6
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!