Włóż do miski mięso, dodaj przyprawy, jajko i bułkę tartą - dokładnie wyrób mięso.
Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Nabieraj nieduże porcje mięsa i tocz z nich kulki, układaj je na blaszce.
Piecz klopsiki około 20 minut w 220 stopniach.
W tym czasie przygotuj sos butter chicken.
Na dużej patelni podsmaż krótko posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz przyprawy - imbir, curry, garam masala, kurkumę i pieprz cayenne - krótko podsmaż.
Dodaj passatę pomidorową i wodę - gotuj przez kilka minut.
Mleczko kokosowe dokładnie wymieszaj i dodaj na patelnię - gotuj przez kilka minut - aż sos lekko zgęstnieje.
Na koniec dodaj jogurt naturalny i masło - wymieszaj dokładnie.
Klopsiki podawaj polane sosem, a do nich dodaj ugotowany ryż, lub chlebki naan.