Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto drożdżowe z budyniem
Wypieki Beaty
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe pieczone z budyniem i kruszonką.
4.18
z
23
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
2
godz
20
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
3
godz
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
20
Kalorie
223
kcal
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
ciasto drożdżowe:
375
g
mąki pszennej
(2,5 szklanki)
50
g
cukru
(1/4 szklanki)
50
g
oleju
(użyłam kokosowy)
2
jajka
- użyłam rozmiar L
20
g
drożdży
świeżych
1
łyżeczka
cukru
do drożdży
125
ml
mleka
letniego
warstwa budyniowa:
2
budynie
śmietankowe lub waniliowe
750
ml
mleka
4
łyżki
cukru
kruszonka:
100
g
masła
125
g
mąki pszennej
(niepełna szklanka)
75
g
cukru
(mniej więcej 1/3 szklanki)
Instrukcja
Drożdże rozkrusz, zasyp łyżeczką cukru i wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą. Wlej letnie mleko i dokładnie wymieszaj.
Miskę z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
W dużej misie umieść mąkę, jajka, cukier oraz olej. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie i podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj budyń - z 750 m odlej mniej więcej pół szklanki mleka, a resztę zagotuj.
Do odlanego mleka wsyp budynie i cukier - dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do gotującego się mleka - energicznie wymieszaj.
Gotowy budyń odstaw do przestudzenia - wierzch przykryj folią spożywczą, to nie utworzy się twarda skorupka.
Ciasto po wyrośnięciu ponownie krótko zagnieć.
Formę do pieczenia o wielkości około 20-30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto drożdżowe i dokładnie rozprowadź.
Na ciasto wyłóż ostudzony budyń.
Z masła cukru i mąki przygotuj kruszonkę - rozgniatając składniki palcami.
Posyp kruszonką wierzch ciasta.
Piecz w 170 stopniach (opcja góra/dół) przez około 40 - 50 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
g
Kalorie:
223
kcal
Weglowodany:
33
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
8
g
Błonnik:
0.7
g
Słowa kluczowe
budyń, drożdże, kruszonka
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!