Jak zrobić drożdżowe ciasto melba z brzoskwiniami i malinami
Maliny na sos przełóż do rondelka, dodaj cukier i zagotuj aż maliny się rozpadną - odstaw do wystudzenia.
150 g malin, 2 łyżki cukru
Drożdże rozkrusz i wymieszaj z łyżeczką cukru, wlej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj - przykryj i odstaw na około 20 minut, aby zaczyn zaczął "pracować".
25 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 125 ml mleka
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, cukier, tłuszcz oraz zaczyn drożdżowy.
ok 350 g mąki pszennej, 2 jajka, 50 g masła
Wyrób ciasto.
Miskę z gotowym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
Blat posyp mąką i wyłóż ciasto - rozwałkuj na placek o grubości do 1 cm.
Posmaruj całe ciasto sosem malinowym, posyp malinami oraz pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
100 g malin, 2 brzoskwinie
Zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku, a następnie przetnij przez środek na całej długości - jeden koniec zostaw nie rozcięty.
Ostrożnie zwiń ciasto tworząc okrągły duży placek - uprzedzam - będzie syf :D
Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy około 24 cm.
Przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do napuszenia.
Po tym czasie piecz ciasto w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około pół godziny - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
Po upieczeniu ostudź.
Przygotuj lukier - do cukru pudru dodawaj po łyżce mleka, aż lukier będzie lekko lejący.