Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto czekoladowa chmura
Wypieki Beaty
Przepis na obłędnie pyszne czekoladowe ciasto bez mąki, za to z bitą śmietaną i masą owoców.
4
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
Czas wykonania
40
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
14
Kalorie
359
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki
ciasto:
250
g
gorzkiej czekolady
- najlepiej minimum 70%
125
g
masła
6
jajek
- 2 całe, 4 oddzielnie białka i żółtka
175
g
cukru
(3/4 szklanki) - podzielone na 75 g i 100 g
2
łyżki
amaretto
(opcjonalnie)
dodatkowo:
500
ml
śmietanki kremówki
bardzo mocno schłodzonej - użyłam 30%
2
łyżki
cukru pudru
(lub do smaku)
owoce
do dekoracji
Instrukcja
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) razem z masłem - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Dwa jajka i cztery żółtka zmiksuj z 75 g cukru na puszystą i gęstą masę.
Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i wymieszaj (teraz też możesz dodać trochę likieru do smaku).
Ubij białka - w trakcie dosyp do nich resztę cukru (100 g) i miksuj aż białka będą gęste.
Dodaj białka do masy czekoladowej - najpierw połowę - delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche.
Wylej ciasto.
Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź - w trakcie ciasto zacznie się zapadać na środku.
Ostudzone ciasto obkrój ostrym nożem dookoła i zdejmij rant tortownicy.
Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
Bitą śmietanę wyłóż na ciasto czekoladowe, a na nią nałóż owoce.
Notatki
Podaję kaloryczność bez owoców.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
359
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
26.5
g
Błonnik:
0.3
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!