Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Ciasto czekoladowa chmura przepis
Wypieki Beaty
Przepis na obłędnie pyszne bezglutenowe czekoladowe ciasto bez mąki, za to z bitą śmietaną i masą owoców.
4.50
z
4
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
40
minut
minut
Czas wykonania
40
minut
minut
Czas całkowity
1
hour
godz
20
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia angielska
Porcje
14
Kalorie
359
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 22 cm.
Składniki
składniki na bezglutenowe ciasto czekoladowe
250
g
gorzkiej czekolady
( - najlepiej minimum 70%)
125
g
masła
2
jajka
(rozmiar L)
4
żółtka
(z jajek rozmiar L)
4
białka
(z jajek rozmiar L)
175
g
cukru
((3/4 szklanki) - podzielone na 75 g i 100 g)
2
łyżki
amaretto
((opcjonalnie))
składniki do dekoracji ciasta czekoladowa chmura
500
ml
śmietanki kremówki
(bardzo mocno schłodzonej - użyłam 30%)
2
łyżki
cukru pudru
((lub do smaku))
owoce
(do dekoracji)
Instrukcja
Jak zrobić bezglutenowe ciasto czekoladowa chmura
Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce) razem z masłem - dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
250 g gorzkiej czekolady,
125 g masła
Dwa jajka i cztery żółtka zmiksuj z 75 g cukru na puszystą i gęstą masę.
2 jajka,
4 żółtka,
175 g cukru
Dodaj do jajek przestudzoną czekoladę i wymieszaj (teraz też możesz dodać trochę likieru do smaku).
2 łyżki amaretto
Ubij białka - w trakcie dosyp do nich resztę cukru (100 g) i miksuj aż białka będą gęste.
4 białka
Dodaj białka do masy czekoladowej - najpierw połowę - delikatnie wymieszaj łyżką.
Formę do pieczenia o średnicy około 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw suche.
Wylej ciasto.
Piecz w 160 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź - w trakcie ciasto zacznie się zapadać na środku.
Ostudzone ciasto obkrój ostrym nożem dookoła i zdejmij rant tortownicy.
Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i krótko zmiksuj.
500 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru pudru
Bitą śmietanę wyłóż na ciasto czekoladowe, a na nią nałóż owoce.
owoce
Notatki
Podaję kaloryczność bez owoców.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
359
kcal
Weglowodany:
25
g
Białko:
5
g
Tłuszcz:
26.5
g
Błonnik:
0.3
g
Słowa kluczowe
bezglutenowe ciasto z migdałów, ciasto czekoladowe bez glutenu, ciasto nigelli
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!