Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i schłodź przez przynajmniej godzinę.
115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Formę do pieczenia (najlepiej z ruchomym dnem) wysmaruj masłem i wysyp mąką.
Schłodzone ciasto wyjmij i rozwałkuj na wielkość trochę większą od foremki (najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
Ostrożnie przenieść ciasto do formy i wylep nim do i boki formy - jeśli się gdzieś rozerwie to doklej :)
Formę z ciastem schowaj ponownie do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie przygotuj jabłka.
4-5 jabłek
Jak przygotować jabłka do szarlotki
Obierz je, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne, ćwiartki jabłek pokrój w grubszą kostkę.
W dużym garnku rozpuść masło - dodaj jabłka, cukier i rum - smaż aż jabłka lekko zmiękną, ale nie rozpadną się - przestudź.
2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżka rumu
Schłodzone ciasto w formie nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp ceramiczne kulki do pieczenia, albo groch/fasolę.
Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z kulkami i podpiecz ciasto jeszcze przez 5 minut.
Wyjmij, a temperaturę piekarnika obniż do 160 stopni.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka.
Jak zrobić krem do szarlotki
W misce zmieszaj trzepaczką żółtka, jajka, cukier, wanilię i kremówkę - wylej całość na jabłka (jeśli nie wszystko ci się zmieści, to możesz resztę wlać do małej ceramicznej foremki do pieczenia i upiec obok - razem z szarlotką :)).
2 jajka, 2 żółtka, 250 ml śmietany kremówki, 50 g cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut (w 160 stopniach, tryb góra/dół).
Aby przygotować migdały, zmieszaj rozpuszczone masło z cukrem, dodaj migdały i wymieszaj.
50 g płatków migdałowych, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła
Po pół godzinie pieczenia szarlotki wyłóż na jej wierzch masę migdałową i piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut.